SvijetUmjetnici odbili otvoriti izraelski paviljon na Venecijanskom bijenalu do prekida vatre

Umjetnici odbili otvoriti izraelski paviljon na Venecijanskom bijenalu do prekida vatre

Umjetnik i kustosi koji predstavljaju Izrael na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu najavili su u utorak da neće otvoriti izložbu u izraelskom paviljonu sve dok ne dođe do prekida vatre u Gazi i dogovora o oslobađanju talaca.

– Umjetnost može čekati, ali žene, djeca i ljudi koji prolaze kroz pakao ne mogu – rekli su kustosi u izjavi zajedno s umjetnikom koji je izrazio žaljenje za stradanjem Palestinaca u Gazi i rodbine talaca uzetih iz Izraela.

Njihova odluka, koju je glavni kustos festivala pohvalio kao hrabru, objavljena je na natpisu u izlogu izraelskog nacionalnog paviljona prvog dana medijskih pretpremijera, samo nekoliko dana prije otvaranja sajma savremene umjetnosti Biennale u subotu.

Izrael je među 88 nacionalnih učesnika 60. Venecijanskog bijenala, koji se održava od 20. aprila do 24. novembra. Izložba u izraelskom nacionalnom paviljonu bila je pod nazivom ”Domovina” umjetnice Ruth Patir.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE