NaslovnicaBiHUmjesto u Med...

Umjesto u Medinu bh. hadžije privremeno ispraćene u Visoko

Prva grupa hadžija iz BiH, njih 215 iz Bihaćkog muftijstva koji su jutros trebali poletjeti iz Sarajeva u Medinu, kako bi obavili petu islamsku dužnost hadž, umjesto odlaska u Medinu smješteni su u Visokom, gdje će čekati dalju informaciju kada tačno kreću za Medinu.

To je za N1 potvrdio direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH muderris Nezim ef. Halilović.

Ističe da je Islamska zajednica na vrijeme potpisala ugovor sa agencijom ”Private Vision” iz Saudijske Arabije te da su oni bili obavezni da prevezu prvih 215 hadžija iz BiH u Medinu jutros u 9 sati.

”Sve je bilo potvrđeno da će sve biti u redu i jutros kada smo već imali okupljanje u džamiji kralja Fahda u 05:33 sati smo dobili e-mail u kome stoji da avion nije poletio iz Jeddaha kako je to bilo predviđeno. Iz nekih razloga koji su vezani za slot koji je bilo neophodno da se obezbijedi na medinskom aerodromu i da će oni u toku dana obezbijediti zamjenski avion, negdje otprilike oko 21 sat. Obzirom da smo imali određenih poteškoća proteklih dana oko samih priprema i obezbjeđenja slotova, vrlo izvjesno da ćemo ići na jednostrano raskidanje ugovora s ovom aviokompanijom i da ćemo ići na zamjensku aviokompaniju, tako da već imamo neku konkretnu pripremu i da ćemo najvjerovatnije imati let sutra u 09:30, dakle ovaj jutrošnji let pomjeren za sutra i onda bi u naredna tri dana sve hadžije iz BiH bile prevezene drugom aviokompanijom”, kazao je za N1 Nezim ef. Halilović.

Dok čekaju informaciju o terminu polaska, hadžije će biti smještene u ženskoj odnosno muškoj medresi u Visokom, gdje će im biti obezbijeđena i hrana.

Nezim ef. Halilović ističe da je u planu da se angažuju veći avioni za prevoz hadžija iz BiH.

”U kontaktu smo sa najvišim zvaničnicima Kraljevine Saudijske Arabije jer smo imali problema u posljednjih nekoliko dana sa agencijom ‘Private vision’ , ali ono što je najvažnije je da hadžijama obezbijedimo blagovremenu informaciju o terminima njihovih polazaka, i zbog njih i njihovih porodica i naravno, važno nam je da hadžije što prije stignu u Medinu, provedu nekoliko dana tamo kako bi se mogli pripremiti za obrede umre i hadža”, poručio je ef. Halilović.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.