NaslovnicaLokalne TemeULD «SRNDAĆ 1...

ULD «SRNDAĆ 1920» Visoko: Odgovor na zastupničko pitanje Amira Ganića

Poštovani,

Na osnovu vašeg akta broj: 05-26-16587-1/17 od 12.12.2017. godine dostavljamo vam odgovor na postavljeno „zastupničko pitanje“ iako u sadržaju istog nigdje nismo vidjeli niti jednu upitnu riječ, niti bilo kakvu upitnu rečenicu, nego niz neosnovanih konstatacija i optužbi za koje nema niti jednog valjanog argumenta.

Postavljeno „zastupničko pitanje“ gospodina Amira Ganića je ustvari neistinita informacija, (jer već u drugoj rečenici kaže „…Ovim putem Vas informišem…“) kojom je na jedan veoma degutantan način dezinformirao Skupštinu ZDK i širu javnost nizom netačnih konstatacija i neistinitih optužbi na račun Udruženja.

Zastupnik Amir Ganić počeo je sa „informacijama“, nastavio sa „konstatacijama“, „zahtjevima i upozorenjima“ i na kraju sam potvrdio da ovo nije zastupničko pitanje nego „zastupnička intervencija“ kojom je ustvari pokušao zaštiti one koji su napravili određene disciplinske prijestupe prema našim normativnim aktima Udruženja, zbog čega podliježu disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti kao članovi Udruženja.

Bez obzira što nigdje nema nikakvog pitanja, veoma rado ćemo vas upoznati sa stvarnim radom našeg Udruženja, ali u posljednje 2 godine i dešavanjima u navedenom periodu, a koje se odnosi na istaknutu problematiku u „zastupničkom pitanju“.

Naime, naše Udruženje je imalo određenih problema u radu i funkcioniranju (od protekle predizborne kampanje za lokalne izbore) kada je stranka ASDA čiji je predsjednik općinske organizacije upravo bio gospodin Amir Ganić pokušala da u političke svrhe iskoristi naše Udruženje i lažnim informisanjem javnosti preko društvene mreže facebook, objavila na svojoj stranici da je sufinansirala objekat lovačkog doma na Šošnjama u iznosu 5000 KM uz pribavljanje svih dozvola od elektrodistribucije Kakanj sa slikom svog kandidata za načelnika Općine Visoko i predsjednika KO ASDA ZDK gospodina Refika Kurgaša.
Nakon reakcije predsjednika Udruženja Čurt Mirsada koji je obavijestio sve organe Udruženja o zloupotrebi naše lovačke organizacije u političke svrhe i tražio zaštitu od svih članova u organima Udruženja kao i poduzimanje određenih mjera u skladu sa normativnim aktima Udruženja, a imajući u vidu činjenicu da je gospodin Kurgaš Refik bio član Upravnog odbora Udruženja.
Tada je krenuo nesnošljiv pritisak na predsjednika Udruženja i počinju aktivnosti određenih članova u organima Udruženja suprotne Statutu kao osnovnom aktu kojim je reguliran rad i organizacija našeg Udruženja.

Neformalne grupe su počele da održavaju sastanke i donose odluke suprotno odredbama Statuta gdje jedino mjerilo zakonitosti i pravde bilo njihovo mišljenje i tumačenje propisa.
Jedna grupa članova (njih 7) je podnijela prijavu sa teškim optužbama i kvalifikacijama za koju je Disciplinski tužilac vodio istragu 6 mjeseci i za koju se na kraju utvrdilo da je neosnovana i lažna bez materijalnih dokaza, pa se sada suočavaju sa disciplinskom odgovornošću za podnošenje takve prijave.
Također vodi se disciplinski postupak protiv još protiv 3 (tri) člana Udruženja koji su povrijedili materijalne propise koji reguliraju rad Udruženja, a kojima je prijavu podnio Upravni i Nadzorni odbor Udruženja, a potvrdila Skupština Udruženja.

U svemu tome u mjesecu januaru 2017. godine, zastupnik Amir Ganić je podnio zahtjev za prijem u naše Udruženje i Upravni odbor je donio odluku o njegovom prijemu te je bio dužan izvršiti uplatu upisnine i članske karte u roku 30 dana od dana prijema čime bi stekao uslove lovca-pripravnika.
Prava i dužnosti lovca-pripravnika su definirana zakonskim propisima iz oblasti lovstva i normativnim aktima našeg Udruženja, u kojima lovci-pripravnici slušaju i uče od starijih kolega, nose im ruksak i lože vatru, vode kerove i educiraju se o lovu.

Pa umjesto da izvrši svoje finansijske obaveze prema Udruženju i time stekne status lovca-pripravnika, što nije učinio, on se odmah aktivno uključio u rad organa sekcije gdje teritorijalno pripadao i počeo tumačiti normativne akte Udruženja i dijeliti savjete šta treba da oni urade, koja su njihova prava.
Na kraju sve je kulminiralo u mjesecu maju 2017. godine kada se održava redovna godišnja Skupština Udruženja te su na sve načine pokušali da opstruiraju održavanje iste.
Zahvaljujući pozitivnim članovima u organima Udruženja, delegatima Skupštine, članovima Nadzornog odbora na čelu sa Adisom Hajlovcem i svim članovima Udruženja koji su stali iza zakonitog rada, u skladu sa Statutom Udruženja održana je redovna godišnja Skupština u maju 2017. godine na kojoj su donešeni određeni zaključci i odluke kojima je data puna podrška u procesuiranju svih onih koji su radili suprotno odredbama Statuta.

U mjesecu septembru održana je vanredna Skupština Udruženja na kojoj je usvojen novi Statut Udruženja i ponovo data puna podrška u provođenju normativnih akata Udruženja.
Sa obje Skupštine uredno je podnešen zahtjev za upis promjena u registru udruženja u ministarstvu za pravosuđe i upravu ZDK, dostavljena prateća dokumentacija i u veoma kratkom roku dobiveno Rješenje o upisanim promjenama.
Tako da vas ovim putem informišemo kao legalni i legitimni predstavnici Udruženja da se nakon određenih navedenih problema upravo u posljednjih 6 (šest) mjeseci stanje u Udruženju normaliziralo i da organi Udruženja rade u skladu sa normativnim aktima Udruženja.

U svemu ovome nema nikakvih frakcija niti strana, imaju samo oni koji su napravili disciplinske prijestupe i protiv kojih se u skladu sa Statutom i Pravilnikom o materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti članova Udruženja vodi disciplinski postupak.
U protekli 6 (šest) mjeseci smo imali 2 (dvije) kontrole Federalne uprave za inspekcijske poslove i niti jednom nismo imali utvrđenih nezakonitih radnji.

Želimo da istaknemo da smo kao Udruženje u skladu sa članom 11. Zakona o lovstvu („Službene novine FBiH“, broj:4/06, 8/10 i 81/14), člana 12., 14. i 18. Zakona o udruženjima i fondacijama („Sl. novine Federacije BiH“ br.45/02 ) registrirani kao lovačko udruženje radi organiziranog bavljenja lovstvom, ostvarenja općeg interesa za unapređenje uzgoja i zaštite lovstva i iskorištavanja divljači, zaštitu prirode i okoliša u očuvanju prirodnog staništa divljači, njegovanja lovačke etike i običaja i druge slične ciljeve u kojima se članstvo uređuje prema pomenutim zakonskim propisima i internim pravilima Udruženja, koje je ovlašteno da u istim propisuje prava, obaveze i odgovornosti svojih članova.

I dalje stojimo otvoreni svim nadležnim institucijama da dođu i dobiju sve tražene odgovore i neophodnu dokumentaciju od relevantnih i ovlaštenih lica našeg Udruženja i takve podatke iznose u javnosti, a ne da lične frustracije ispoljavaju preko našeg Udruženja.

Pozivamo nadležne institucije da se navodi iz „zastupničkog pitanja“ provjere, utvrdi faktičko stanje oko optužbi za koruptivno djelovanje, koristoljublje iz imovine Udruženja, mobing koji se spominje u „zastupničkom pitanju“ i sve drugo što žele da provjere te onda obavijeste cjelokupnu javnost o činjeničnom stanju koje su utvrdili.

Stojimo veoma rado na raspolaganju i zastupniku Amiri Ganiću da dođe u naše Udruženje i dobije sve odgovore koji su u okviru rada i funkcioniranja našeg Udruženja, svu dokumentaciju na uvid i provjeru koju želi da izvrši, ali na bilo kakve pritiske u provođenju naših normativnih akata nikada nećemo pristati.

DOBAR POGLED!

PREDSJEDNIK UDRUŽENJA
ULD «SRNDAĆ 1920» Visoko
Čurt Mirsad

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.