NaslovnicaZanimljivostiUkusno i jeft...

Ukusno i jeftino: Počastite se danas vrhunskim kolačem – od samo TRI sastojka!

Ovaj recept godinama je jedan od najpopularnijih na internetu što nas i ne čudi s obzirom na to da ga je vrlo lako i jeftino napraviti.

Riječ je o tzv. Japanskom cheesecakeu.

 

Video za ovaj recept je na YouTubeu pregledan skoro 13 miliona puta.

Sastojci koji vam trebaju za ovaj fantastični kolač su – jaja, kremasti sir i bijela čokolada.

Posebno je ukusan ako se malo ohladi u frižideru.

 

Sastojci:

3 jaja
120g bijele čokolade
120g krem sira

Priprema:

 

Zagrijte rernu na 170 stepeni i dok se ona grije, odvojite bjelanca i ostavite ih u frižideru dok vam ne zatrebaju – snijeg od bjelanaca će kasnije biti čvršći. Čokoladu izlomite, stavite u veliku posudu i omekšajte je tako što ćete je staviti na drugu posudu s toplom vodom (temperatura vode neka bude oko 60 stepeni), pa dodajte sir i sve zajedno istopite da bude tečno. Sklonite posudu i dodajte žumanca. Dobro izmiksajte.

Sada je red na bjelanca, pa ih izmiksajte u čvrst snijeg (toliko da kad posudu okrenete naopako smjesa ostaje u njoj). Zatim umiješajte 1/3 snijega od bjelanaca u prvu smjesu i dobro promiješajte. Potom dodajte ostatak.

U okrugli kalup stavite papir za pečenje. Polako stavljajte smjesu u kalup i pecite 15 minuta na 170 stepeni, onda još 15 minuta na 160 stepeni.

Zatim ugasite rernu i ostavite kolač unutra još 15 minuta. Izvadite ga i ostavite u kalupu dok se sasvim ne ohladi.

Prijatno!

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.