ZanimljivostiReceptiUkusna tjestenina sa sirom i paradajzom

Ukusna tjestenina sa sirom i paradajzom

Ako ste korisnici TikToka ili Instagrama te ujedno vjerno pratite profile posvećene hrani, onda vam ovih dana sigurno nije promakao jedan recept koji je trenutno pravi hit na ovim društvenim mrežama.

U pitanju je tjestenina sa zapečenim feta sirom i paradajzom koju je lako pripremiti, a sudeći prema komentarima onih koji su isprobali recept – rezultat je ukusno jelo.

Prvu verziju recepta navodno je osmislila finska gastro-blogerka Dženi Hajrinen još 2019. godine, a recept je u jednom trenutku bio toliko popularan u njenoj zemlji da je u trgovinama širom Finske došlo do nestašice fete.

Takođe nedavno je ova blogerka u jednoj od objava predstavila i novu varijantu gdje je kombinovala smrznuti špinat, feta sir, limun i bijeli luk te je prozvala grčkom verzijom ovog superpopularnog jela.

Sastojci za četiri osobe:

– 450 grama sitne tjestenine po želji

– 500 grama cherry paradajza

– 200 grama feta sira

– 2 češnja bijelog luka

– 1 šaka lišća svježeg bosiljka

– 1 dl maslinovog ulja

– so i biber

Priprema:

Operite paradajz, stavite ga u posudu za pečenje, zalijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite i u sredinu stavite fetu u jednom komadu koju potom još malo poškropite maslinovim uljem. Stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite 30 minuta. Za to vrijeme skuvajte tjesteninu prema uputstvu na pakovanju. Kada je paradajz pečen, izvadite iz rerne, dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i bosiljak te sve promiješajte. Ubacite skuvanu tjesteninu, još malo promiješajte kako biste je sjedinili s ostalim sastojcima i zatim poslužite.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE