Ukupni lični transferi iz inostranstva u 2020. godini šest puta veći od direktnih stranih ulaganja u BiH

Ukupni transferi iz inostranstva u BiH u 2020. godini iznosili su 3,879 milijardi KM, saznaje BUKA.

Podatke o novčanim doznakama iz inostranstva vodi Centralna banka Bosne i Hercegovine. Podaci za novčane doznake iz inostranstva za sva četiri kvartala 2020. godine iznose 2 milijarde i 517 miliona KM. 

Novčane doznake iz inostranstva za 2020.godinu

Međutim, procjena ukupnih transfera iz inostranstva, koji uključuju i inostrane penzije, za 2020. godinu iznosi 3 milijarde i 879 miliona KM, pokazuju podaci koje je objavilo Ministarstvo bezbjednosti BiH u Migracionom profilu za 2020. godinu.

Procjene Svjetske banke o novčanim doznakama iz inostranstva za Bosnu i Hercegovinu u 2020. godini iznose 2 milijarde i 610 miliona KM.

Prema podacima Svjetske banke za 2020. godinu, učešće novčanih doznaka u BDP-u Bosne i Hercegovine je 8,5%, što Bosnu i Hercegovinu stavlja na 7. mjesto u Evropi po visini učešća novčanih doznaka u BDP-u.  

Novčane doznake u periodu od 2011-2020
 

Sve ovo su zvanični podaci, međutim pretpostavka je da većina sredstava pristiže nezvaničnim tokovima. Doznake radnika iz inostranstva veća su od direktnih stranih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, su iznosila oko 625 miliona KM, što znači da su prihodi od doznaka i drugih ličnih dohodaka iz inostranstva koji iznose oko 4 milijarde KM, čak šest puta veći od direktnih stranih ulaganja.

Ono što svakako može zabrinjavati jeste slabljenje veza između dijaspore i matične države BiH. Sve je veći trend odlaska čitavih porodica, što znači da s eneće imati kome slati novac, a drugo – već od druge generacije ekonomskih emigranata se gubi interes za dolazak u matičnu zemlju njihovih roditelja. 

Rješenje ove situacije je u trajnijim ekonomskim vezama između dijaspore i matične zemlje a kroz stvaranje prvo atraktivne poslovne i političke klime a onda i kroz pružanje poslovnih usluga i olakšavanje investicija. 

Međutim, s obzirom na trenutnu političku situaciju u kojoj vrlo malo ima mjesta za konkretne ekonomske politike, prethodno rečeno čini se kao nemoguća misija.
 

Buka