NaslovnicaSvijetUkrajini obec...

Ukrajini obećano 1,5 milijardi eura na donatorskoj konferenciji u Danskoj

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji danas je 1,5 milijardi eura obećano za opremu i obuku ukrajinske vojske, saopšteno je danas u Kopenhagenu gdje je održan skup sa učešćem predstavnika 26 zemalja.

“Sve zemlje učesnice obećale su podršku, obuku, deminiranje i konkretne donacije”, izjavio danski ministar odbrane Morten Bedskov i dodao da je obećano 1,5 milijardi eura, a taj novac će upotrijebljen tokom ove i naredne godine.

Tačni iznosi donacija zemalja, uključujući Francusku, Njemačku i SAD, nisu saopšteni. Danska je najavila pomoć od 114 miliona dolara, čime je od početka ruske invazije na Ukrajinu dala gotovo 417 miliona dolara.

Velika Britanija, koja je bila domaćin skupa sa Danskom, obećala je 300 miliona eura.

Naredna donatorska konferencija planirana je sredinom septembra.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta-AFP

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.