SvijetUkrajina pozdravila prijedlog embarga EU na rusku naftu

Ukrajina pozdravila prijedlog embarga EU na rusku naftu

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozdravio je danas odluku Evropske komisije da predloži embargo na rusku naftu.

Kuleba je rekao da Kijev nije sretan što će embargo biti odložen za nekoliko mjeseci, ali je dodao da je to “bolje nego ništa”.

On je kazao da bi sada trebalo da bude jasno “da su prošla vremena polu-sankcija ili polumjera kada su u pitanju sankcije”.

Naveo je da EU više ne može da podržava Ukrajinu uvođenjem sankcija Moskvi, dok istovremeno nastavlja da plaća Rusiji za naftu i gas i time podržava njenu “ratnu mašinu”.

Ako bilo koja zemlja nastavi da se protivi embargu na rusku naftu, to će biti razlog da se ona smatra saučesnikom u zločinima Rusije u Ukrajini, dodao je Kuleba.

Da bi stupio na snagu, prijedlog EU moraju da odobre sve države članice Unije, a Mađarska i Slovačka su već saopštile da se neće pridružiti embargu na rusku naftu. Njima bi moglo da bude odobreno izuzeće.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE