NaslovnicaSvijetUkrajina obja...

Ukrajina objavljuje rat svom drugom neprijatelju – korupciji

U Ukrajini je u toku političko preslaganje. 11 dužnosnika dalo je ostavku ili je otpušteno dok se Kijev pokušava uhvatiti u koštac s korupcijom u vladi što je dovelo do toga da su neki političari u SAD-u pozvali na ograničenje pomoći Ukrajini.

Predsjednik Volodymyr Zelensky pokušava brzo vratiti povjerenje javnosti, ali optužbe su ozbiljne, a trenutak ne može biti gori. Prve priče o korupciji pojavile su se zahvaljujući Mykhaylu Tkachu, istraživačkom novinaru za novinsku web stranicu Ukrayinska Pravda. Nedavno je izvijestio da je tvrtka ličnog trenera jednog visokog dužnosnika navodno primila milione funti od sveobuhvatne invazije, kao i priču o zamjeniku šefa ureda predsjednika Zelenskog.

Kyrylo Tymoshenko podnio je ostavku dva mjeseca nakon što je Tkach izvijestio da je svoju porodicu preselio u vilu poznatog poduzetnika. Novinar je objavio i snimku na kojoj se čini da se nekoliko mjeseci vozio skupim Porscheom.

Tymoshenko je porekao da je učinio bilo šta loše. “Nerijetko kod zastupnika i dužnosnika, ako im nije jasan izvor novca, imovinu knjiže na sebi bliske osobe”, objašnjava Tkach. “Ovo su znakovi netransparentnosti, u vremenu kada bi svaki korak dužnosnika društvu trebao biti jasan”. Ovaj novinar kaže da je svjestan da korupcija postoji u mnogim zemljama. Zato smatra da je reakcija na to najvažnija.

Iz svoje pekare u Vorzelu, u blizini Kijeva, Ivanna nije nimalo impresionirana njenom vladom koja je optužena za plaćanje prenapuhanih cijena nepoznatoj tvrtki, ministrom koji je navodno primio mito u vrijednosti od 372.000 dolara i službenim ukusom za skupe automobile. “Ne sviđa mi se”, kaže ona, dok njen suprug Vyacheslav mijesi tijesto u stražnjoj sobi. “Bilo bi bolje da ovaj novac ide u nešto dobro za Ukrajinu. Moramo zamijeniti sve te političare koji su tu dugi niz godina. Navikli su se na to; to ih hrani.”

Za Ukrajinu primanje milijardi dolara vojne, humanitarne i financijske pomoći donosi odgovornost i nadzor. Također povećava vjerovatnost da će novac završiti u krivim rukama.

“Govorimo o postojanju Ukrajine”, kaže Tkach. “Ovo nije samo obična godina za našu zemlju. Dakle, mislim da je ovaj val ostavki, koji je inicirao predsjednik, važno priznanje i nužna akcija.”

Otkako je Ukrajina proglasila nezavisnost prije 31 godinu, korupcija muči njene javne službe, a najviše politiku. Godine 2014. narodna je revolucija srušila posljednju vladu naklonjenu Moskvi jer su ljudi konačno željeli živjeti u demokratiji.

Od tada je Ukrajina pokušala provesti niz reformi, posebno potaknutih kasnijom kampanjom agresije Rusije prema zemlji. Promjena se smatrala ključnom za osiguranje stalne potpore Zapada. Potom su osnovane nove agencije za borbu protiv korupcije, zajedno s novim sistemima državne potrošnje, novom policijom, a političari su bili prisiljeni otkriti svoje bogatstvo – često uz „srceparajuća“ priznanja.

“Željeli smo rezultate”, kaže Yaroslav Yurchyshyn. Parlamentarni je zastupnik i zamjenik predsjednika parlamentarnog antikorupcijskog odbora. “Da, imamo nešto ostataka od korupcije iz prošlosti, ali sada barem ne šutimo o tome. Sljedeća stanica bit će prevencija.” Yurchyshyn vjeruje da nema boljeg vremena za razotkrivanje ministarskih nedjela, čak i ako je zapadna pomoć dovedena u opasnost.

“Zapadni partneri razumiju da imamo dva rata”, kaže on. “Prvi je protiv Rusije, zatim je tu naš unutarnji rat za budućnost Ukrajine.” Prije sveobuhvatne ruske invazije u februaru 2022., zapadni saveznici poput Evropske unije i SAD-a nisu bili zadovoljni tempom napora Kijeva u borbi protiv korupcije.

Iako nije jasno kakva će politička šteta biti od optužbi iz 2023. za predsjednika Zelenskog, njegov odgovor na njih ovog puta SAD je opisao kao “brz i odlučan”.

S obzirom da se očekuje da će isplivati još optužbi, vjerovatno se nada da će i drugi koji ih podržavaju misliti isto.

Visoko.ba/federalna.ba/BBC

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.