Uklonimo ambroziju zajedno!

#KOROV20 Jedna biljka ambrozije iz zemlje – milijarda polenskih zrnaca iz zraka

Udruženje pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom pokreće kampanju uklanjanja ambrozije prije njenog cvjetanja.

“Kampanjom pozivamo sve bh. građane (porodice, biznise, vladajuće strukture) da zasuču rukave i iskorijene barem jednu stabljiku ambrozije u svom okruženju. Ambrozija je korovna, vrlo invazivna biljka. Proizvodi velike količine polena koji je jedan od najjačih prirodnih alergena. Ambrozija cvjeta početkom jula, a vrhunac doseže u razdoblju od sredine augusta do početka septembra. Koncentracija od 20 – 30 polenskih zrnaca u m3 zraka je dovoljna da izazove simptome alergijske reakcije. Ambrozija se može ukloniti prilično sigurno i bez rizika”, navodi se u saopćenju organizatora kampanje.

Dodaju da “uzmemo li u obzir činjenicu da je sjeme ambrozije sposobno preživjeti u tlu preko 40 godina, neophodno je iskoristiti sva sredstva da se ovaj korov ukloni”.

“Alergija na ambroziju spada u grupu polenoza, alergijskih bolesti koje izaziva polen. U našoj zemlji, alergija na ambroziju je vrlo raširena, jer se biljka prilično razmnožila. U svijetu je na ovu biljku alergično oko 36 miliona odraslih osoba.
Kampanjom #korov20 pozivamo sve građane da na vrijeme reaguju i pobude svijest o važnosti uklanjanja ambrozije i doprinesu tako što će iščupati jednu biljku ambrozije, fotografisati istu te podijeliti na društvenim mrežama ili u našoj online zajednici https://www.facebook.com/groups/alergije.astma.atopijski.dermatitis uz opis #korov20. Kampanja završava 22. juna 2020. godine na Svjetski dan podizanja svijesti o ambroziji, gdje ćemo, uz saradnju s ljekarima, testirati naše građane na alergiju na ambroziju”, poručuju u saopćenju.

Udruženje pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom napominje da je povodom ove kampanje izdalo kratku brošuru o ambroziji koju možete pogledati OVDJE

Patria