Ukinite Opštinsku nogometnu ligu (ONL) jer je nezakonita, troši pare iz budžeta, ispolitizirana, i postala je svrha sama sebi

1318

Da odmah na početku teksta damo jasan odgovor na sva moguća pitanja i potpitanja. Kada je u pitanju stav Nogometnog saveza BiH, Opštinske nogometne lige (ONL) su nelegalne i nisu u kalendaru NS/FS BiH.

Međutim, bila je to lijepa priča i ideja u samom njenom početku. Zamisao je bila da se oživi nogomet u Visokom kroz mjesne zajednice i da u konačnici iz tih klubova neki od igrača budu nosioci igre neke buduće NK Bosna. Isti je slučaj i sa desetinama privatnih škola nogometa koje su postojale i postoje godinama unazad i povremeno dobijaju nešto novca iz javnog proračuna.

I šta imamo danas, šta se desilo sa tom početnom idejom? Da li je ONL izbacio i jednog jedinog igrača koji je ostavio nekog traga u NK Bosna ili je možda NK Bosna od nekog takvog igrača nešto zaradila prodavši ga u veće klubove? Odgovor je – NIJE. Isti je slučaj i sa školama nogometa.

U šta se protvorila Opštinska nogometna liga (ONL)? Nažalost u sve suprotno od onoga kako je zamišljena. Politika se umiješala i u taj segment u Visokom pa su tako klubovi ONL-a postali dobre izborne baze kojima se iz javnog proračuna prebacivalo po koja hiljada maraka od kojih su igrači vidjeli malo ili ništa, stranački podobni lezihljebovići i lihvari koji su se motali oko klubova ostvarili su neku sitnu materijalnu korist i izgubili obraz, ali takvim likovima obraz nasuprot novca i ne znači ništa.

Da je istina sve napisano i da je ONL promašaj koji treba ukinuti i skinuti sa javnog proračuna koji je postao svrha sam sebi i politici na vlasti, a što je opet novac svih nas poreznih obveznika dokaz je i 17. kolo tzv. ONL-a gdje je većina utakmica završila (registrovala) rezultatom 3:0 ili 0:3 (PAR FORFE), što u prevodu znači da se nisu ni odigrale.

Komentari

komentara