Ukinite Opštinsku nogometnu ligu (ONL) jer je nezakonita, troši pare iz budžeta, ispolitizirana, i postala je svrha sama sebi

Da odmah na početku teksta damo jasan odgovor na sva moguća pitanja i potpitanja. Kada je u pitanju stav Nogometnog saveza BiH, Opštinske nogometne lige (ONL) su nelegalne i nisu u kalendaru NS/FS BiH.

Međutim, bila je to lijepa priča i ideja u samom njenom početku. Zamisao je bila da se oživi nogomet u Visokom kroz mjesne zajednice i da u konačnici iz tih klubova neki od igrača budu nosioci igre neke buduće NK Bosna. Isti je slučaj i sa desetinama privatnih škola nogometa koje su postojale i postoje godinama unazad i povremeno dobijaju nešto novca iz javnog proračuna.

I šta imamo danas, šta se desilo sa tom početnom idejom? Da li je ONL izbacio i jednog jedinog igrača koji je ostavio nekog traga u NK Bosna ili je možda NK Bosna od nekog takvog igrača nešto zaradila prodavši ga u veće klubove? Odgovor je – NIJE. Isti je slučaj i sa školama nogometa.

U šta se protvorila Opštinska nogometna liga (ONL)? Nažalost u sve suprotno od onoga kako je zamišljena. Politika se umiješala i u taj segment u Visokom pa su tako klubovi ONL-a postali dobre izborne baze kojima se iz javnog proračuna prebacivalo po koja hiljada maraka od kojih su igrači vidjeli malo ili ništa, stranački podobni lezihljebovići i lihvari koji su se motali oko klubova ostvarili su neku sitnu materijalnu korist i izgubili obraz, ali takvim likovima obraz nasuprot novca i ne znači ništa.

Da je istina sve napisano i da je ONL promašaj koji treba ukinuti i skinuti sa javnog proračuna koji je postao svrha sam sebi i politici na vlasti, a što je opet novac svih nas poreznih obveznika dokaz je i 17. kolo tzv. ONL-a gdje je većina utakmica završila (registrovala) rezultatom 3:0 ili 0:3 (PAR FORFE), što u prevodu znači da se nisu ni odigrale.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.