Uhapšeno više osoba zbog sumnje u sigurnosnu opasnost

1549

Iz Specijalnog tužilaštva Republike Srpske (RS) danas su potvrdili da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, po nalogu tog tužilaštva, na području tog entiteta vrše pretres na 32 lokacije kod osoba za koje postoji osnovana sumnja da nabavljaju oružje, minsko-eksplozivna sredstva i drugu vojnu opremu a u cilju izvođenja terorističkih akata na institucije RS-a i predstavnike tih institucija.

Više informacija o ovim aktivnostima bit će saopćeno sutra, navode iz Specijalnog tužilaštva RS-a.

Iz MUPRS-a su prethodno potvrdili da je u toku kriminalistička obrada nad više osoba u nekoliko gradova u RS-u, te da se vrše pretresi na 32 lokacije u tom bh.entitetu na osnovu prikupljenih operatvnih saznanja da se tim lokacijama nalaze osobe koje posjeduju oružje, dovode u vezu s radikalnim pokretima, te koja su se nalazila ili se još nalaze na Sirijskom ratištu i koja vrše vrbovanja građana BiH za odlazak na strana ratišta.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) Milan Salamadija je precizirao da ovu akciju, kodnog naziva „Ruben“, provode policijski službenici Uprave MUPRS-a za borbu protiv terorizma i ekspremizma, pod nazorom Specijlanog tužilaštva RS-a.

„U dosadašnjem dijelu akcije pronađena je određena količina oružja, municije, pancira, uniformi i propagandnog materijala ‘za vrbovanje'“, naveo je Salamadija u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Također, u ovim policijskim aktivnostima učestvuje i Specijalna jedinica RS-a, jedinice za podršku i kriminalistička policija MUPRS-a.

Komentari

komentara