NaslovnicaSvijetUhapšeno više...

Uhapšeno više od 1.800 muškaraca zbog braka sa maloljetnicama

Policija indijske države Asam uhapsila je više od 1.800 muškaraca zbog braka sa maloljetnim djevojkama, čime je pokrenuta akcija koju je glavni ministar Asama Himanta Bisva Sarma nazvao početkom kontinuiranog gušenja te prakse.

On je za Reuters izjavio da je policija sinoć započela hapšenja i da se očekuju dodatni postupci, uključujući protiv lica koja pomažu da se takvi brakovi registruju u hramovima i džamijama.

“Brakovi sa djecom su glavni razlog dječije trudnoće, koja je odgovorna za veliku stopu smrtnosti majki i novorođenčadi”, rekao je Sarma.

Hapse se muškarci svih vjera i iz svih slojeva društva, od hindusa, hrišćana i lemenskih ljudi i članova drugih zajednica. Sarma je dodao da su vlasti Asama pokrenule slučajeve u vezi sa nedozvoljenim brakovima protiv ukupno 4.004 ljudi.

Brak sa maloljetnicima je protivzakonit u Indiji, ali se taj zakon otvoreno krši.

UN procjenjuju da je Indija zemlja sa najvećim brojem maloljetnih djevojaka koje se udaju u svijetu, sa oko 223 miliona takvih slučajeva. Agencija UN za zaštitu djece /UNICEF/ saopćila je da se svake godine u Indiji uda gotovo milion i po maloljetnih djevojaka.

Visoko.ba/federalna.ba/Srna

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.