Ugroženo zdravlje pacijenata: SDA Visoko zahtjeva vanrednu sjednicu Gradskog vijeća zbog katastrofalnog stanja u JU ”Dom zdravlja” Visoko i smjenu Dinke Omanović s pozicije predsjednice Upravnog odbora

Ugroženo zdravlje pacijenata: SDA Visoko zahtjeva vanrednu sjednicu Gradskog vijeća zbog katastrofalnog stanja u JU ”Dom zdravlja” Visoko i smjenu Dinke Omanović s pozicije predsjednice Upravnog odbora

Javna ustanova ”Doma zdravlja” Visoko je u ozbiljnim problemima. Pružanje zdravstvenih usluga stanovništvu Visokog doveden je u pitanje, čime je ugroženo zdravlje hiljade pacijenata.

Na čelu Upravnog odbora JU ”Dom zdravlja” Visoko nalazi se šefica ureda gradonačelnice Visokog Dinka Omanović.

Obiljni problemi su sa nedostatkom kadrova, nije se na vrijeme razmišljalo o njihovom zanavljanju. Za specijalizaciju nije bilo sredstava, mada je administracija rasla i za nju nije bilo restrikcija.

Nedostaju hirurzi (u JU ”Dom zdravlja” Visoko trenutno nema niti jednog), nema dovoljno pedijatara, internista, prisutna je nestašica reagensa. Hitna pomoć radi na granicama izdržljivosti. Nedavan nesretan slučaj u kojem je vozilo Hitne pomoći vozila medicinska sestra umjesto vozača jedan je od primjera koji potvrđuje katastrofalnu situaciju u ovoj ustanovi.

Dinka Omanović je i ovaj put omanula. JU ”Dom zdravlja” Visoko je prevažna institucija da bi se na njoj vježbale, blago kazano, nestručne osobe, čija je sposobnost za obavljanje bilo kakvog posla više nego upitna.

Nevjerovatno je kako se gradska vlast igra našim životima, i kako na najvažnije funkcije od kojih zavisi ono najvažnije, a to je zdravlje ljudi, postavlja osobe poput Dinke Omanović. Pitamo se, može li gore?!

Tim povodom, SDA Visoko zahtjeva vanrednu sjednicu Gradskog vijeća kako bi se pronašla rješenja za ovaj opasan problem koji se nadvio nadjednom oko najvažnijih ustanova u našem gradu. Također, SDA Visoko poziva gradsku vlast da smijeni Dinku Omanović saove, za zdravlje ljudi, veoma važne pozicije, kako zdravlje pacijenata ne bi i dalje bilo ugroženo.

Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje!