UG „Budi mi prijatelj“: Podjela školskog pribora za naše školarce

UG Omladinska romska inicjativa „Budi mi prijatelj“ Visoko je danas 01.09.2018. godine izvršilo podjelu školskog pribora za naše školarce. Danas smo vršili podjelu za djecu iz O.Š. „Kulin Ban“, te O.Š.  „Safvet-beg Bašagić“ i O.Š.  „Mula Mustafa Bašeskija“

Kroz okvir projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, kojeg finansiraju Vlada Švicarkse i Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedninjenih nacija (UNDP) u BiH kroz projekat „Više pažnje bolje ocjene“ koje je implementiralo UG Omladinska romska inicjativa „Budi mi prijatelj“ Visoko u MZ Gračanica  je u toku projekta implementiralo radionice sa našim mališanima i roditeljima kako bi lakše pristupili sistemu obrazovanja.

Kroz istoimeni projekat naši mališani su imali priliku da dobiju školski pribor i da krenu u novu školsku godinu sa malim olakšicama njima i njihovim roditeljima.

Sutra 02.09.2018. godine vršimo podjelu školskog pribora u MZ Gračanica za djecu iz O.Š. „Musa Čazim Čatić“  sa početkom u 12 sati podjela u MZ Gračanica će biti završna aktivnost gore navedenog projekta.

Kao svake godine tako i ove godine uspjeli smo da obezbjedimo sredstva kako bi kupili pribor za naše školarce, djecu koji su članovi našeg udruženja i ove godine smo uspjeli obezbjedili za 160 školaraca neophodnog školskog pribora. Svaka godina pa tako  i ova za svoj fokus UG Omladinska romska inicjativa „Budi mi prijatelj“ ima  brigu  o cjelokupnoj prodici uključujući i glavne faktore tj, roditelje. Nažalost mnogi roditelji svojim mališanima neće moći priuštiti ni najosnovnije potrebe tokom školovanja. UG Omladinska romska inicjativa „Budi mi prijatelj“ daje veliki značaj obrazovanju posebno osnovnom obrazovanju koje je obavezno po zakonu, te samim tim roditelji su obavezni da šalju djecu u školu.

Na žalost veliki broj romske djece je napustilo školu ili nikada nisu ni pohađali osnovno obrazovanje. Glavni razlog izostajanja romske djece iz sisteme obrazovanja jeste teška socijalno-ekonomska situacija, roditelji koji  su nezaposleni i nemaju zadovoljavajući  izvor finasiranja, te se snalaze tek toliko da mogu da se prehrane tokom jednog dana. Mnogi roditelji kažu  da bi im od velike pomoći bilo kada bi neko pomogao u nabavci školskog pribora i odjeće, to bi im olakšalo školovanje djece.

 

Ovom prilikom želimo se zahvaliti našim donatorima i partnerima koji su nas i do sada podržavali u ovakvim aktivnostima a to su: Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, World Vision BiH, CARE International, Global Aktivne, Udruženje za promociju obrazovanja Otaharin.

Murisa Halilović

Predsjednica udruženja