UEFA dala zeleno svjetlo: Na Grbavici pred navijačima?

Utakmica BiH – Sjeverna Irska

Iz UEFA-e je stiglo zeleno svjetlo za povratak gledatelja na tribine, ali ne u punom kapacitetu. 

Naime, Izvršni komitet krovne evropske fudbalske federacije je danas procijenio kako je pilot projekat sa Superkupom bio uspješan te da se gledatelji mogu vratiti na tribine.

Odlučeno je da se dozvoli povratak do 30 % kapaciteta, ali za definitivno dozvolu potrebna je i saglasnost lokalnih vlasti.

“Današnja odluka je prvi korak koji navijače stavlja na prvo mjesto, ali i poštuje odluke lokalnih vlasti. Dok se svi susrećemo sa zajedničkim neprijateljem, virusom COVID-19, različite zemlje imaju različita pravila. Ova odluka koliko-toliko olakšava situaciju navijačima, uvažavajući sve odluke lolaknih vlasti. Čak 27 zemlja je već dozvolilo prisustvo navijača, a ova odluka zavisit će od zemlje do zemlje i od takmičenja do takmičenja” rekao predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Ovo u suštini znači da će se utakmica baraža između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske na stadionu Grbavica trebala igrati sa prisustvom publike.

Iz iz Ministarstva zdravlja Federacije BiH dali su pozitivno mišljenje po pitanju prisustva publike na stadionu, a današnje informacije kažu da bi moglo biti ispunjeno do 15 % kapaciteta.

Utakmica Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska igra se u četvrtak, 8. oktobra. Važna napomena je da gostujućim navijačima neće biti dozvoljen dolazak na utakmice do daljnjeg.

Portal SportSport.ba