Lokalne TemeUdruženje "Nismo same" u Visokom nastalo kao podrška svim ženama koje boluju...

Udruženje “Nismo same” u Visokom nastalo kao podrška svim ženama koje boluju od karcinoma

Aida Lopo ima 40 godina, udata je, majka dvoje djece, radi kao doktor medicine, specijalista pedijatrije u JU Dom zdravlja Visoko. Prije godinu dana je prilikom samopregleda napipala malu kvržicu na desnoj dojci, za koju u početku nije mislila da je išta ozbiljno, ali se ipak javila ljekaru koji joj je urado UZ dojke i mamografiju i na tim nalazima se konstatuje sumnja na kacinom dojke.

“Upućena sam na Breast Unit u KB Zenici, gdje mi je uradjena biopsija koja i potvrdi da se radi o karicnomu dojke stadij I. S tim nalazom odlazim na Onkološki konzilij koji predloži da plan liječenja započne kemoterapijom, zatim da se uradi operativni zahvat, a potom i zračenje. Prije dvije sedmice sam završila kemoterapiju i sad mi slijedi operacija.” – objašnjava nam Aida na početku našeg razgovora.

Udruženje žena „Nismo same“ je registrovano 5. januara 2023.godine. Nastalo je kao spontana ideja iz prostog razloga, kad vas zadesi neka bolest onda vas najbolje razumiju oni koji su to već prošli, naravno neumanjujući podršku i pomoć najbližih, porodice, prijatelja i dragih ljudi. Kad prolazite kroz ovakve faze života onda su vam potrebni „svjetli“ primjerci, neko ko se uspješno izliječio, jedsnostavno lakše vam je kad znate da možete da se izliječite i da u tome niste sami.

U vrijeme kad je Aida saznala da boluje od raka dojke ubrzo se pojavilo još žena sa istom dijagnozom, pa su se dopisivale oko savjeta i iskustva u svemu tome i onda su došle na ideju da bi bilo dobro da imaju udruženje u kojem bi mogle da se druže, da razmjenjuju informacije, da drugim ženama pomognu i naravno da ukažu na važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

“Udruženje je formirano od strane 7 žena, većina ih je imala karcinom dojke, ostale se trenutno liječe. Važno je napomenuti da se radi o udruženju oboljelih od karcinoma dojke, drugih malignih oboljenja, članova njihovih porodica, kao i svih drugih osoba starijih od 16 godina koje se žele pridružiti. Obzirom da je udruženje tek osnovano, znači prije 20-tak dana, trenutno radimo na promociji udruženja na društvenim mrežama, lokalnim portalima i ostalim medijima, kako bi se što veći broj osoba mogao pridružiti. Takođe smo u fazi pronalska prostorija gdje bi udruženje moglo obavljati svoje osnovne aktivnosti, pri čemu imamo obećanje Gradske uprave Visoko da će nam obezbijediti prostorije u toku 2023.godine.”

Udruženje ima za cilj promoviranje brige o vlastitom zdravlju, psihička potpora osobama liječenim od tumora, pomoć na poboljšanju kvaliteta života, edukacija članova, rad na podizanju svijesti opće populacije o potrebi čuvanja zdravlja, organizovanje javnih tribina i rasprava, okruglih stolova, treninga, radionica i slično.

“Najveći izazov je prihvatiti dijagnozu i to da bolujete od karcinoma, a zatim kako to da kažete porodici koja dijeli veliki teret brige i obaveze u uspješnom liječenju i koja vam je najveća podrška u svemu tome. Zatim, još jedan jako bitan izazov je kako pomoći ženi da se nakon izlječenja od karcinoma vrati u normalan život, da prevaziđe strah od potrebnih pregleda, da onima koji se trenutno liječe pomognemo da što lakše i uspješno prođu kroz faze liječenja, kao i to da skrenemo pažnju ženama da brinu o svom zdravlju, da slušaju znakove svoga tijela kad nešto nije uredu i da se jave ljekaru, jer nije isto kad se javite u prvom ili trećem stadiju bolesti, naime stopa izlječenja je oko 97% u prvom stadiju i stoga je od izuzetne važnosti raditi redovne samopreglede i preglede kod nadležnih ljekara.”

Kao i svakoj drugoj organizaciji ili udruženju potrebna im je finansijska, stručna i edukativna pomoć za normalno funkcionisanje i realizaciju zacrtanih ciljeva i izvršenju planiranih projekata.

Na stastancima udruženja „Nismo same“ su dobrodošle sve žene, čak šta više i poželjno je da prisustvuje što veći broj osoba, kao aktivni članovi ili kao učesnici na predavanjima i radionicama.

“Mislim da je od izuzetne važnosti imati ovakvo udruženje s obzirom na činjenicu da je svake godine sve veći broj oboljelih od malignih oboljenja, kao i to da su sve više oboljele osobe mlađe životne dobi. Udruženje svojim radom ne samo da će raditi na poboljšanju zdravlja i kvaliteta života svojih članica, dobivanje većih zdravstvenih privilegija, već i na promciji zdravlja, isticanje važnosti preventivnih pregleda i na podizanju svijesti opće populacije o potrebi čuvanja zdravlja. Ovom prilikom želim da pozovem sve koji žele da se učlane u Udruženje i na taj način daju svoj doprinos u radu udruženja, da se pridruže facebook stranici „Nismo same“ Visoko.” – poručuje nam Aida za kraj našeg razgovora.

 

 

Visoko.co.ba/Ajla Čaušević


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE