Udruženje Eko-Vikong

Udruženje Eko-VikongUdruženje za zaštitu rijeka, riječnih slivova i ekstremne sportove „EKO VIKING“ Visoko osnovano je 04.10.2005. god. Udruženje je otvorenog tipa i mogu mu se priključiti svi iskreni zaljubljenici prirode željni avanture i adrenalina.
Udruženje „EKO VIKING“ je član
• Sportskog Saveza općine Visoko
• Planinarskog Saveza BiH
• Inicijativnog odbora za formiranje rafting saveza BiH
Programski ciljevi i sadrzaj aktivnosti Udruženja su:
• Zaštita rijeka i riječnih slivova
• Obavljanje, razvijanje i unapređenje ekstremnog sporta
• Upoznavanje i istraživanje prirode
• Stvaranje uslova za podizanje ekoloske svijesti i edukacije gradjana o zaštiti od zagađenja
• Organizovanje sportskih manifestacija, eko-kampova, i dr.
• Razvoj sporta vezanog za planinu i prirodu uopće kao sto su: alpinizam, speleologija, skijanje, voznja planinskog bicikla, sportsko penjanje, rafting, ronjenje, kanjoning i sl.
• Upoznavanje i istrazivanje planina i prirode uopće,
• Podsticanje i stvaranje uslova za planinski i seoski turizam
• Težiste rada kluba je zasnovano na radu sa mladima

Aktivne sekcije u klubu su: speleologija, alpinizam i sportsko penjanje, mountain bike, skijanje, rafting.
Mnogo se radi na polju ekologije a u buducnosti nam je cilj omoguciti mladima da se bave naucno-istrazivackim radom iz zeljene oblasti.
Od samog osnivanja gradjani su pokazali veliko interesovanje, a narocito oni mladji. Udruzenje danas broji 120 clanova. Iako relativno mlado, Udruzenje iza sebe ima zabiljezen niz akcija na svim poljima aktivnosti. Neke od njih su: Ekoloski projekat „Vratimo zivot nasoj rijeci Fojnici“, ekoloska akcija uredjenja platoa Ravne,spasavanje unesrecenog ispod vode – Fojnica (u saradnji sa Civilnom zastitom Visoko), MTB trka Kamenica2006, speleo kamp Vjetrenica (obuka speleologa), ispitivanje spilje Studenica (reon Rakovica), ispitivanjespilje Mokranjska, uspon na Lupoglav, Eko Karavan, Pavlovica Novi Travnik, uredjenje alpinistickog smjeraZbilje.
Najvece zanimanje pokazano je za rafting sekciju, jer i prije osnivanja Udruzenja, entuzijasti su ucestvovali naUnskoj regati, Raftingu na Neretvi, Tari i Krivaji sto su nastavili i narednih godina s tim da se oformila i takmicarska ekipa.
Takmicari su ucestvovali na Euro Kupovima od kojih izdvajamo Euro Kup Slunj, Hrvatska; Euro Kup Vrbas, Banja Luka; Svjetski Kup Tara i Vrbas, a ucesce su uzeli i u Rafting Ligi BiH (Vrbas – Banja Luka, Ćehotina – Foča, Una – Bihać, Neretva – Konjic). Vazno je spomenuti da je „EKO VIKING“ u 2007. godini osnovao i zensku ekipu koja je u kratkom periodu ostvarila znacajne rezultate: drugo mjesto u konacnici Rafting Lige BiH, tako da police Kluba krase pehar i medalje.
Eko Vikinzi sebe nerijetko nazivaju modernim nomadima na gumenim plovilima. Ta ista gumena plovila su otvorila vrata razlicitim i mnogobrojnim poznanstvima koja se njeguju iz godine u godinu: SNIK „Atom“Zavidovici, RK „Krivaja“ Zavidovici, Raft-eko klub „Accent“ Tuzla, SRK „Bosna“ Zenica, RK „Kanjon“ Banja Luka, RK „Una Aquarius“ Bihac, Klub ekstremnih sportova „Tifran“ Pancevo, Hrvatsko planinarsko drustvo„Zanatlija“ Osijek i jos mnogi drugi.

www.visocko-oko.co.ba – Magazin plus