Udio crnog tržišta cigareta dostigao 60 postoČlanovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u srijedu su razmatrali niz zakonskih akata i odluka radi zakazivanja sjednice ovog doma.Između ostalih razmatran je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini kojim je predloženo uvođenje moratorija na povećanja akciza na cigarete u naredne tri godine.

Kolegij Zastupničkog doma koji čine predsjedavajuća Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović nisu dali zeleno svjetlo da se ovaj akt, koji je prošao sve procedure od Uprave za indirektno oporezivanje, preko Vijeća ministara BiH, stavi na dnevni red naredne sjednice Zastupničkog doma PSBiH, s obrazloženjem da je Prijedlog zakona samo djelimično usklađen s poslovnikom Zastupničkog doma s obzirom na to da ne sadrži pročišćeni tekst zakona.

Tako je loptica ponovo prebačena na Vijeće ministara koje treba pročišćeni tekst dostaviti do sljedeće sjednice Zastupničkog doma PSBiH, iako je ovaj akt prošao sve procedure. Budući da je postavljeno pitanje da li se ovim činom traži “dlaka u jajetu” istaknuto je da je kolegij prihvatio da se ove izmjene zakona razmatraju po skraćenom postupku.

Foto: H. M./Klix.ba

Foto: H. M./Klix.ba

Ovo zakonsko rješenje na koje se čeka već duži period nakon Zastupničkog doma treba usvojiti i Dom naroda. Budući da on nije formiran zbog nemogućnosti stranaka da dogovore parlamentarnu većinu, kako na nivou BiH, tako i na nivou Federacije BiH, za sada je teško predvidjeti kada će ovaj zakon biti usvojen i stupiti na snagu.

Za to vrijeme crno tržište cigareta sve više raste te bi za samo sedam godina, u 2019., ono moglo dosegnuti čak 60 posto. Podsjetimo, udio crnog tržišta 2013. iznosio je tek šest posto.

Treba podsjetiti da još uvijek važeće stavke Zakona o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine, predviđaju povećanje akciza na cigarete svake godine. No, to je rezultiralo rastom cijena koje nikako nisu prilagođene primanjima bosanskohercegovačkih građana. Uz to je došlo i do kontraefekta, smanjenja legalnog tržišta za 35 posto te pojavljivanja više od 80 nelegalnih brendova na tržištu BiH.

Da nelegalno tržište cigareta buja na ulicama bh. gradova uvjerili smo se i sami. Brojni prodavači nelegalnih brendova cigareta mogu se, primjerice, vidjeti u blizini sarajevskih pijaca Markale, Otoka i Ciglane.

Da li će situacija ostati ista ili će crno tržište prevladati zavisi, prije svega, od državnih organa i mjera koje će oni poduzeti ili neće.

Foto: H. M./Klix.ba

Foto: H. M./Klix.ba

Dopunama zakona koje treba usvojiti Parlament specifična akciza na cigarete u 2019., 2020. i 2021. godini utvrđuje se u iznosu 75 KM na 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakovanje od 20 cigareta, čime se uvodi moratorij na daljnje povećanje akciza na cigarete. Moratorij na daljnje povećanje akciza na cigarete i rezani duhan, kaže se u izmjenama zakona, donijet će stabilizaciju prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina.

Slijedom sačinjene projekcije prihoda, u 2019. se očekuje povećanje prihoda za 39,4 miliona KM, a u 2020. godini za 41,6 miliona KM. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje dužan je do 31. marta 2021. analizirati efekte moratorija na povećanje specifične akcize na cigarete.