Udarno u Bosanskoj dolini piramida

UDARNI DEVETI MART U BOSANSKOJ DOLINI PIRAMIDA

Uprkos otkazima u Fondaciji ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ svi uposlenici i saradnici su na svojim radnim mjestima.

Od polovine marta, nakon otkaznog roka, Fondacija će ponuditi ugovore o kratkoročnom volontiranju do 90 dana onima koji su zainteresovani. U ovom trenutku to su svi, bez izuzetka. I mada ovakvi ugovori ne osiguravaju staž, platu niti doprinose, prema Zakonu o volontiranju Fondacija može isplatiti određene naknade (topli obrok, prijevoz, gorivo, zaštitna oprema, obuća, odjeća, itd).

U ponedjeljak 9. marta 2020. širi se panika od korone u mnogim zemljama. Čitava Italija je stavljena u karantin, Austrija i Slovenija su zatvorili granice, otkazuju se letovi na mnoge destinacije, hoteli su prazni. Medijska kampanja povodom virusa gripe stvara osjećaj nesigurnosti i straha.

Za to vrijeme Fondacija je uvela drastične mreže štednje, ali osigurava normalan rad na svojim lokacijama.

Ispred info punkta Fondacije na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca postavljeni su betonski stubovi preko kojih će Elektroprivreda napokon dovesti struju na ovu važnu lokaciju za Fondaciju.

U tunelima Ravne, stručna ekipa s rudarom Pipom radi na posljednjem velikom sanacijskom projektu u tunelima ove sezone. Riječ je o zamjeni podgrade u prostoriji broj tri (‘vodena prostorija’). Nakon ovog posla svi predviđeni sanacioni i rekonstrukcioni radovi za 2020. bit će završeni, a tuneli potpuno u skladu s Dopunskim rudarskim projektom i mišljenjima Komisije za tehnički prijem tunela.

Musa predvodi ekipu koja radi na ‘Vremeplovu’. Danas je nasipan tampon u prostor gdje će za nekoliko dana biti izljevena ploča. Također, u pripremi je lokacija za prilazne stepenice terasi ‘Vremeplova’.

Amna i ekipa su pripremili prostor za odmorište i osvježenje u Info centru u parku.

U sarajevskoj kancelariji Lejla i Ajdin su u kontaktu s organizatorima putovanja na bosanske piramide iz Češke, Bugarske, Hrvatske i Slovenije.

Azra, Evelina i Semir su čistili prvu dolinu parka od slomljenih grančica od snijega, vjetra i jakih kiša ovih dana.

I, da ne zaboravimo, dan je počeo s posjetom grupe žena iz Sjeverne Makedonije. Još prošle sedmice u opticaju je bio broj od 80 posjetilaca, međutim danas se pojavilo 26 putnika. Semir Osmanagić ih je pozdravio i održao predavanje u Muzejskoj izložbi Fondacije, a onda su ih preuzeli vodiči Fondacije: Vera, Ilma, Ema i Anja. Nakon uzbudljivog iskustva u tunelima, u parku su ih dočekali Evelina, a zatim i Semir. Makedonke su iz Visokog otišle prezadovoljne direktno na put prema Makedoniji.

Ostatak dana vodiči Fondacije proveli su u dobrom raspoloženju igrajući odbojku.

http://piramidasunca.ba/