Učenice Gimnazije “Visoko” ostvarile sjajne rezultate na kantonalnom takmičenju iz Fizike

1468

U subotu je održano XX Kantonalno takmičenje iz fizike, srednjih škola ZDK. Domaćin takmičenja je bila Ekonomska škola Zenica. Učestvovala je 21 škola sa ukupno 78 učenika iz 9 gradova.

Učenici su raspoređeni po sljedećim oblastima: Oblast A – Mehanika i toplota, Oblast B – Elektromagnetizam i oscilacije, Oblast C – Optika, teorija relativnosti i atomska fizika.

Prvih pet učenika iz oblasti A i B prolazi na Federalno takmičenje, a iz grupe C prvih 10 učenika (od kojih se 5 učenika takmiči u oblasti D – cjelokupna fizika).

Gimnazija „Visoko“ Visoko je bila učesnik XX Kantonalnog takmičenja iz fizike i njene učenice su ostvarili zavidne rezultate, pa su tako diplome dobile sjajne učenice koji su osvojili dva prva mjesta i jedno drugo.

Prema ukupnom broju bodova, Gimnazija „Visoko“ Visoko je osvojila 1. mjesto, sa šest učenica. Rezultati su sljedeći:

Oblast A – Karavdić Mirna 6. mjesto, Sudžuka Dženeta 8. mjesto,

Oblast B – Rizvan Anesa 1. mjesto, Karavelić Amina 5. mjesto,

Oblast C – Dedić Naida 1. mjesto, Lemeš Kanita 2. mjesto.

Učenica Dedić Naida (IV razred) je osvojila svih mogućih 100 bodova. Naida je i učesnik prethodne Olimpijade, gdje je osvojila srebro. Profesori koji su pripremali učenike za takmičenje su: Dedić Džemal, prof. fizike i Alihodžić Muvedeta, prof. fizike. Domaćin Federalnog takmičenja će biti Gimnazija „Visoko“ sa svoja 4 učesnika od 6 učenica koje su učestvovale na Kantonalnom takmičenju.

Komentari

komentara