UBLEHAŠI: šupci, diletanti, poltroni i mediokriteti na službenom zadatku

Šupci, diletanti, poltroni i mediokriteti na službenom zadatku

Jedno društvo uređenim i društveno referentnim može se profilirati samo iz onog miljea koji u osnovi generira „GRAĐANINA“: društveno odgovorno biće koje u kontekstu egzistencionalne vlastitosti svoje potrebe ostvaruje uz pretpostavku da je svjesno i da manifestira koegzistentno ono što se zove ODGOVORNOST. Pozivanje na bilo kakvu vrstu PRAVA, a ignorišući da ista podrazumjevaju i OBAVEZU kao i  ODGOVORNOST, samo je „titromudanje“ nekome i nečemu.

Od kada je “snalažljivost”  jedna od najpoželjnijih osobina za uspješno obavljanje radnih zadataka i postizanje poslovnog uspjeha, a tako smatra svaki drugi GRAĐANIN u jednom širem istraživanju  –  iluzorno je govoriti o društvenoj odgovornosti.

Više nego je jasno, i pticama na grani da u BiH posljednjih 20 godina sve ide u krivom smjeru.  Svakovrsni analitičari, stratezi i mudroseri združeno lažu, i dezinformišu javnost svako iz svoje perspektive, i svako zbog svog interesa. Više nego evidentno je da se od svih govornika čuje „vlastito mišljenje i vlastito htjenje“,  da se vide okolnosti onakvim kakve potvrđuju govornikovu referentnost-samodopadnost ili ambiciju.

Legalizirajući političku i društvenu samovolju na uštrb zakona, aktuelni politički akteri nam dokazuju koliko ozbiljno doživljavju državu ali, isto tako, i koliko politički zrelim smatraju GRAĐANINA.

Ovih nekoliko opštih konstatacija, siguran sam da imamo i u ovdašnjem lokalnom ambijentu.
Ako i nismo bili svjesni ovakvog stanja ili ga nismo promišljali na ovakav način, onda već započeta predizborna kampanja za Lokalne izbore 2016-te nam to potvrđuje.

Svakodnevno nam se nudi jeftini manifestacionizam populističe sadržajnosti – ubismo se dajući smisao besmislu, a temeljna i životna pitanja se marginaliziraju.

Stvarnost nam se LAŽNO uljepšava, a ISTNA vješto izbjegava.

Egocentrizam aktera društvene zbilje prevršio je svaku snošljivu mjeru. Mentalna higijena nam je postala kao septička jama – zapoganili su svaki društveni kutak i obesmislili sve društvene vrijednosti. Normativni kriteriji vrednovanja svedeni su na lojalnost egocentričnim likovima koji u vlastitom liku i djelu vide “jedinog spasioca čovječanstva”.

GAĐENJE je najsveobuhvatniji pojam koji najbolje oslikava emotivno stanje ČOVJEKA u ovdašnjim okolnostima.

Sistemska proizvodnja plitkog pamćenja i pojeftinjavanja građanskog dostojanstva zbog egzistencionalnog osiguravanja elementarnih uslova za preživljavanje – jedan i jedini je smisleni cilj političkih aktera u BiH, samim tim i u Visokom. Samo se sa bespomoćnim i beznadežnim ljudima može manipulirati “koricom hljeba” ili minumuom dostojanstva – da ne ispruži ruku na cesti. Samo u takvim okolnostima ČOVJEK prestaje biti razumno biće i postaje “mahluk” pogodan za dresiranje.

Dok politički i društveni akteri “prodaju maglu”, nadu i isprazna obećanja u isto vrijeme žive sve bolje i bolje uzimajući upravo TO što pripada GRAĐANIMA – poreske novce i društvena dobra.
Za takve okolnosti, a kao mehanizam funkcionisanja poslužila im je društveno formirana kategorija građana pod zajedničkim imeniteljem – UBLEHAŠI (šupci, diletanti, poltroni i mediokriteti).

M.H. – magazinplus.eu

Ponavljamo objavu iz 2016. godine