PreporukaU zgradi UN-a izložba o holandskom robovlasničkom razdoblju

U zgradi UN-a izložba o holandskom robovlasničkom razdoblju

Muzejska izložba o robovlasništvu tokom holandskog robovlasničkog razdoblja koja je prvi put predstavljena u muzeju “Rijksmuseum” u Amsterdamu biće postavljena i u zgradu UN u New Yorku. Iz amsterdamskog muzeja je saopšteno da će izložba pod nazivom “Ropstvo. Deset istinitih priča o kolonijalnom robovlasništvu” biti otvorena u lobiju za posjetioce u sjedištu UN od 27. februara do 30. marta, u sklopu programa svjetske organizacije o transatlantskoj trgovini robljem, prenosi agencija AP.

“Priznanje o trajnom uticaju robovlasništva na svjetsku istoriju je od velike važnosti. Zahvalni smo UN zbog skretanja pažnje na ovu važnu temu kroz muzejsku postavku”, rekao je generalni direktor “Rijksmuseuma” Tako Dibits.

Postavka ukazuje na živote robova, onih koji su zarađivali od nehumane trgovine i protivnike ove prakse tokom kolonijalne ere od 17. do 19. vijeka u Brazilu, Surinamu, na Karibima, te u Južnoafričkoj Republici i Holandiji.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE