U Žepču počinje gradnja dnevnog centra za osobe s posebnim potrebama

630

Potpisivanje Ugovora o realizaciji projekta “Izgradnja zgrade Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama u Općini Žepče” bit će upriličeno danas u Općini Žepče.

Projekt će implementirati Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) – Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Općina Žepče, Udruženje “Humanost – societas humanitatis” Zenica, Ustanova “Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama” Maglaj, njemačka organizacija “Terra Tech Förderprojekte” e.V. iz Marburga i “Lebenshilfe Plauen GmbH”.

Novi objekt u Žepču gradi se za potrebe postojeće Ustanove “Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama” u Maglaju, čiji je broj korisnika prerastao postojeće prostorne i kadrovske kapacitete, zbog čega se ukazala potreba za realizaciju ovog projekta.

Naime, usljed katastrofalnih poplava u maju 2014. godine uništene su prostorije, inventar i vozni park Ustanove, a izgradnjom novog objekta smanjio bi se rizik od ponovnog plavljenja kao i devastacija prostora i inventara.

U finansiranju projekta učestvovat će Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Vlade Savezne Republike Njemačke kroz “HO Terra Tech” i Udruženje “Humanost”, sa 1.173.500 KM, Vlada ZDK sa oko 200.000 KM, Općina Žepče sa oko 120.000 KM te privatni donatori iz Njemačke sa oko 40.000 KM.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.533.500 KM. Izgradnja objekta bi trebala trajati od juna 2015. do ljeta 2016. godine, a otvorenje je planirano za septembar 2016. godine.

Komentari

komentara