U Zenici otvoren 2. međunarodni kongres studenata socijalne pedagogije

847

U Studentskom centru u Zenici danas je otvoren 2. kongres studenata socijalne pedagogije Bosne i Hercegovine na kojemu su učešće uzeli i studenti srodnih nauka iz Srbije koji su pokazali posebno interesovanje za ovo zanimanje u BiH.

Odsjek za socijalnu pedagogiju Islamskog pedagoškog fakulteta Univerziteta u Zenici u saradnji sa Studentskim centrom u Zenici i Udruženjem socijalnih pedagoga Zeničko-dobojskog kantona danas je svečano otvorio drugi po redu kongres studenata socijalne pedagogije BiH “It's time” koji će se u Zenici održati 24. i 25. aprila.

Temeljna intencija Kongresa jeste okupiti studente, stručnjake iz prakse i osobe okupljene u udruženjima, nastavnike sa visokoškolskih institucija, te u prijateljskom ozračju snažno i učinkovito iskomunicirati zajedničke profesionalne preokupiranosti.

Otvorenju kongresa prisustvovao je i rektor Univerziteta u Zenici Dževad Zečić.

“Univerzitet u Zenici podupire ovaj način istraživanja i izražavanja profesora i studenata. Socijalna pedagogija je interdisciplinarna i njena istraživanja će imati svoje prednosti u budućnosti. Svima koji su pripremili svoje radove, koji će imati implikacije za dalji razvoj ove discipline, čestitam i želim im puno uspjeha”, kazao je Zečić na otvorenju Kongresa.

Intencija ovog kongresa jeste da socijalna pedagogija bude prepoznata u zajednici prema svojim razvijenim kompentencijama kroz suočavanja sa izazovima savremenih situacija u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu, sektoru socijalne zaštite i drugim oblastima.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici Zuhdija Adilović danas je svečano otvorio Kongres te pozdravio sve prisutne goste i učesnike.

“Ovo je za nas značajan događaj gdje želimo dokazati da studenti mogu više. Rijetki su kongresi studenata, a ovaj već drugi u Zenici pokazuje da studenti to znaju i mogu. Nadam se da će ovo biti podstrek i drugim studentima da se okušaju u naučno-istraživačkim radovima i svojim angažmanom pomognu u rješavanju problema društva”, istakao je Adilović.

Studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ana Barbara Kovačević (23) na Kongresu će predstaviti karakteristike i odnos razvojno primjerene prakse i kontekstualno primjerene prakse u vaspitno-obrazovnom radu, a učešće na Kongresu joj je bitno kako bi se upoznala i sa socijalnom pedagogijom u BiH.

“Svi se mi bavimo temom socijalne pedagogije, ali mi u Srbiji imamo kolegiji Specijalne pedagogije što je donekle slično ovom kolegiju u BiH. Ovdje smo došli kako bismo uočili te razlike između naših kolegija, te da našim prijateljima predstavimo ono što mi radimo i na taj način razmijenimo iskustva iz ovih oblasti”, izjavila je Kovačević.

Kongres studenata socijalne pedagogije će biti nastavljen i sutra sa početkom od 9 sati u Studentskom centru u Zenici, a u dva dana Kongresa oko 40 studenata će predstaviti svoja istraživanja i radove.

Komentari

komentara