U Zenici okrugli sto “Obnova okolišnih dozvola”

531

Članovi zeničkog udruženja “Eko forum” i “Arnika” iz Češke Republike zajednički realizuju projekt “Pravna zaštita žrtava zagađenja okoliša u srednjoj Bosni”, kojim se nastoji upoznati javnost i privredni subjekti o pravnim aspektima vezanim za ovu oblast.

Prema planu saradnje ovih udruženja danas je održan okrugli sto “Obnova okolišnih dozvola”, na kojem su sudjelovali samo stručnjaci zaštite okoline Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK-a i Grada Zenica, dok je izostalo učešće pozvanih stručnjaka s viših razina vlasti u BiH.

Na okruglom stolu se razgovaralo o učešću javnosti u obnovi okolišnih dozvola za postrojenja ArcelorMittal Zenica, te o inspekcijskom nadzoru provođenja mjera iz starih okolišnih dozvola.

Za večeras u “Family centru Ekran Zenica” planirana je i premijera dokumentarnog filma “Za čist zrak i vodu – pet bitaka za bolji okoliš u Bosni i Hercegovini”, nakon čega će biti organiziran razgovor s akterima filma i gostima iz Češke. Film postavlja pitanje može li aktivizam nadvladati korupciju, ravnodušnost zvaničnika i cinizam bogatih korporacija?

Sutra, četvrtak 16.aprila, u okviru Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici planirana je javna tribina “Treći stub Arhuške konvencije: pristup pravdi”, u okviru koje je planirana razmjena informacija i uspostavljanje saradnje između zainteresovanih pravnih stručnjaka, ekoloških aktivista iz BiH i Češke, te žrtava zagađenja okoliša.

Komentari

komentara