NaslovnicaZDKU Zenici obil...

U Zenici obilježen Svjetski dan Roma

Povodom Svjetskog dana Roma u Američkom kutku zeničke Biblioteka održan je prigodan program tokom kojeg je predsjednik Udruženja “Romano centro” Salko Musić upoznao goste o rezultatima rada ovog udruženja u prethodnoj godini i trenutnim aktivnostima i planovima.

“Naš osnovni zadatak u radu je da ove godine uključimo što veći broj Roma u osnovno i srednje obrazovanje, s obzirom na to da među zeničkim Romima vlada gotovo pa potpuna nezaposlenost”, kazao je predsjednik Udruženja Romano centro- Salko Musić.

U drugom dijelu programa održanog u okviru obilježavanja Svjetskog dana Roma učestvovali su učensici zeničkih osnovnih škola. Program obilježavanja ovog datuma upotpunili  su učenici Osnovne škole “Miroslav Krleža”, koji su čitali odlomke iz romskih priča i pripovijetku „Manuši“, zeničkog autora Hajdara Hulusije. Članovi dva zenička romska udruženja “Romano-centro” i “Centar za podršku Romkinjama Utjeha”, čestitali su Svjetski dan Roma, koji se obilježava u znak sjećanja na Prvi romski kongres, održan od 1971.godine u Londonu. Najavljeno je da će ova dva udruženja svečano obilježiti romski praznik proljeća Đurđevdan, koji se obilježava i slavi 6. maja.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.