ZDKKulturaU Zenici izložba skulptura Valentine Stevanovske i grafika Fehima Huskovića

U Zenici izložba skulptura Valentine Stevanovske i grafika Fehima Huskovića

U okviru niza aktivnosti povodom obilježavanja 120 godina Preporoda Bosne i Hercegovine, u Zenici je postavljena izložba skulptura i grafika Valentine Stevanovske i Fehima Huskovića.

Izložba skulptura i grafika spoj je zanimljive umjetničke postavke. Njihov bogat umjetnički opus predstavlja potvrdu dugogodišnjeg rada, talenta i predanosti.

Kako je istaknula Amna Sofić, predsjednica Galerije Preporod Zenica, predstavljano je pet skulptura makedonske umjetnice, koje su rađene od inoksa na mramornom postolju, dok je Husković predstavio svoje grafike u tri dijela: “Jedan dio su grafike koje uobičajeno radi, drugi dio su grafike koje predstavljaju bosančicu, treći dio je glagoljica koju je on na jedan umjetnički i lijep način grafički predstavio”.

“Ja nisam likovni kritičar, iz druge sam branše, profesor sam knjizevnosti, ali se radujem i svaki put volim da dođem i pogledam lijepe slike koje BiH i Zenicu čine posebnom”, kazala je Zahida Šišić, predsjednica Upravnog odbora Galerije Preporod Zenica.

Fehim Husković prije desetak godina imao je izložbu u Zenici, jednu od preko 105 samostalnih, izlažući svoje umjetnine u zemlji i inozemstvu. Ovoj ćemo brojci dodati i preko 800 grupnih izložbi. Djela se nalaze u svjetskim muzejima i privatnim kolekcijama.

“Ovdje se on samo predstavio grafikama koje su krajnje reducirane i pročišćene likovno, a radi ih u kombinovanoj tehnici zadržavajuci tu ljepotu linoreza i likovnog rukopisa koje on sažima u jedan jednostavan znak”, objašnjava prof. dr. Muhamed Bajramović, likovni umjetnik.

Izložba će biti otvorena svaki dan od 12 do 16 sati do 9. maja, a opravdano je očekivati veliki broj posjetilaca.

federalna.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE