NaslovnicaSvijetU vježbi na A...

U vježbi na Atlantiku i Mediteranu učestvuju nosači aviona zemalja NATO-a

Brojni ratni brodovi, uključujući pet nosača aviona koji pripadaju zemljama NATO-a, izvode vježbe u atlantskom regionu i Mediteranu.

Kako se navodi u saopštenju NATO-a, tokom vježbi koje se održavaju u novembru, brojni ratni brodovi i avioni prate nosače aviona koji pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj.

U vježbi učestvuje i nosač aviona USS Gerald R. Ford, koji se smatra najnovijim i najvećim ratnim brodom na svijetu. U vježbama učestvuje na hiljade vojnika.

Ostali nosači aviona su USS George H.W. Bush, britanski HMS Queen Elizabeth, francuski Charles De Gaulle i talijanski Cavour.

Ove nosače aviona su navodno pratili i drugi ratni brodovi iz Kanade, Danske, Njemačke, Holandije, Španije, Francuske, Grčke, Italije i SAD-a.

Osim borbe protiv podmornica i vazdušnih borbenih manevara, tokom vježbi su se odvijale i aktivnosti pomorskog snabdijevanja. Osim toga, ratni avioni su polijetali sa nosača aviona i slijetali na druge nosače aviona.

Portparolka NATO-a Oana Lungescu rekla je da ove vježbe pokazuju sposobnosti NATO-a da brzo ojača saveznike i rasporedi snage unutar granica NATO-a.

Lungescu je kazala da nosači aviona djeluju kao sredstvo odvraćanja.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.