Lokalne TemeCrna HronikaU Visokom za godinu dana izvršeno 275 krivičnih djela: Tužilaštvu prijavljeno 251...

U Visokom za godinu dana izvršeno 275 krivičnih djela: Tužilaštvu prijavljeno 251 lice, od toga 16 ženskog i 235 muškog spola

U protekloj 2021. godini na području PS Visoko ukupno je prijavljeno 275 krivičnih djela.

Nadležnim tužilaštvima su podnesena ukupno 224 izvještaja. Od prijavljenih 275 krivičnih djela po poznatom izvršiocu je počinjeno 108 krivičnih djela dok je 167 krivičnih djela izvršeno po nepoznatom izvršiocu. Od ukupnog broja krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, naknadno je rasvijetljeno 120 krivičnih djela.

Ukupan procenat otkrivenosti iznosi 82,90%, odnosno procenat otkrivenosti po nepoznatom 71,85 %. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela, prijavljeno je 251 lice, od kojih 124 povratnika u činjenju krivičnih djela i 0 maloljetnika.

Od 251 prijavljenih lica Tužilaštvu, 16 je ženskog i 235 muškog spola.

Kako se može vidjeti iz navedenih podataka, broj krivičnih djela je manji u odnosu na prethodnu godinu za 32 krivična djela ili 10,42 %.

Također nije bilo prijavljeno maloljetnika kao izvršioca KD-a, broja povratnika u izvršenju krivičnih djela je manji u odnosu na prethodnu godinu.

Iz prethodnog dijagrama se može vidjeti da je od 2015. do 2020. godine prisutno konstantno opadanje broja krivičnih djela dok je 2020. godine došlo do znatnog povećanja broja evidentiranih krivičnih djela što je rezultat proaktivnog rada policijskih službenika ove PS na suzbijanju i spriječavanju krivičnih djela koja se odnose na zloupotrebu opojnih droga.

Analizirajući uporedne statističke podatke 2020 – 2021. godine, značajno je smanjen broj krivičnih djela protiv imovine, dok je u značajnom porastu broj krivičnih djela protiv braka, porodice i mladeži iz član 222. KZ F BiH Nasilje u porodici.

Visoko.co.ba / Redakcija


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE