NaslovnicaLokalne TemeU Visokom upr...

U Visokom upriličen program “Sjećanje na Rumija”

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Visoko je u saradnji sa JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” Visoko 14. decembra upriličio program “Sjećanje na Rumija”. Riječ je o programu kulturnog i edukativnog sadržaja koji je realizovan u KC “Altintag” povodom obilježavanja 749. godišnjice Rumijeve smrti.

Na početku programa pristune je poselamio glavni imam MIZ Visoko Midhat-ef. Čakalović, a učešće u umjetničkom dijelu su uzele učenice Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom Rejhana Javdan i Rabija Ibrišimović uz instrumentalnu pratnju Saudina Šahinovića na naju. Hor MIZ Visoko je izveo Rumijev “Gazel o smrti”.

Prigodno predavanje je održao prof. dr. Munir Drkić koji se osvrnuo na kontinuitet tumačenja mesnevije na području Visokog, kao i značaju Rumijevog naslijeđa u islamskoj kulturi i tradiciji.

– Prisutni su uživali i nisu krili svoje oduševljenje i želju da se ovim programom u Visoko vrati praksa tumačenja Mesnevije – istakli su organizatori u svom osvrtu na ovaj događaj.

(Preporod.info)

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.