Lokalne TemeU Visokom upriličen program "Sjećanje na Rumija"

U Visokom upriličen program “Sjećanje na Rumija”

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Visoko je u saradnji sa JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” Visoko 14. decembra upriličio program “Sjećanje na Rumija”. Riječ je o programu kulturnog i edukativnog sadržaja koji je realizovan u KC “Altintag” povodom obilježavanja 749. godišnjice Rumijeve smrti.

Na početku programa pristune je poselamio glavni imam MIZ Visoko Midhat-ef. Čakalović, a učešće u umjetničkom dijelu su uzele učenice Perzijsko-bosanskog koledža sa internatom Rejhana Javdan i Rabija Ibrišimović uz instrumentalnu pratnju Saudina Šahinovića na naju. Hor MIZ Visoko je izveo Rumijev “Gazel o smrti”.

Prigodno predavanje je održao prof. dr. Munir Drkić koji se osvrnuo na kontinuitet tumačenja mesnevije na području Visokog, kao i značaju Rumijevog naslijeđa u islamskoj kulturi i tradiciji.

– Prisutni su uživali i nisu krili svoje oduševljenje i želju da se ovim programom u Visoko vrati praksa tumačenja Mesnevije – istakli su organizatori u svom osvrtu na ovaj događaj.

(Preporod.info)


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE