U Visokom uhapšene tri osobe zbog proizvodnje i prodaje droge

Aktivnosti su realizovane u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona te po naredbama Općinskog suda u Visokom i Općinskog suda u Sarajevu.

U sklopu navedene akcije, lišena su slobode tri lica sa područja općine Visoko, inicijala M.F. (1984.), N.S. (1996.) i K.E. (1984.), te su izvršeni pretresi na tri lokacije, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto cca. 11 litara tekućine koja asocira na amfetaminsku bazu tzv. “amfetaminsko ulje“ koja je bila najvjerovatnije pripremljena za korištenje u proizvodnji opojne droge amfetamin, putničko motorno vozilo sa namjenski urađenim prostorima za krijumčarenje, vojno i civilno vatreno naoružanje, mobilni telefonski aparati i SIM kartice i dr. Pravovremenim djelovanjem spriječeno je stavljanje u promet nekoliko desetina kilograma opojne droge amfetamin koja bi bila proizvedena iz „amfetaminskog ulja“ a koja supstanca se sukladno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga BiH nalazi na listi tvari i biljki pod strogim nadzorom.

Lica lišena slobode su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku, biti predata uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu ZDK.

Podsjećamo da su policijski službenici Federalne uprave policije tokom mjeseca jula 2018. godine provodeći OTA Duga, lišili slobode tri osobe na području Kantona Sarajevo gdje su pretresima objekata koje su isti koristili pronađene materije koje su korištene za proizvodnju opojne droge amfetamin i metamfetamin te tom prilikom zaplijenjeno više od 5 000 kom. tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu metamfetamin tzv. „extazi“, cca. 1 kg materije koja  svojim izgledom asocira na opojnu drogu „amfetamin“ te druge materije koje se koriste u ilegalnoj proizvodnji opojne droge.

 

Akcija je provedena uz asistenciju Obavještajno sigurnosne agencije BiH, pod nadozorom Tužilaštva ZDK i naredbama općinskih sudova u Visokom i Sarajevu.

Trio se tereti za krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

“Izvršeni su pretresi na tri lokacije, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto cca. 11 litara tekuće koja asocira na amfetaminsku bazu tzv. ‘amfetaminsko ulje’ koja je bila najvjerovatnije pripremljena za korištenje u proizvodnji opojne droge amfetamin, PMV sa namjenski urađenim prostorima za krijumčarenje, vojno i civilno vatreno naoružanje, mobilni telefonski aparati i SIM kartice i dr. Pravovremenim djelovanjem spriječeno je stavljanje u promet nekoliko desetina kilograma opojne droge amfetamin koja bi bila proizvedena iz ‘amfetaminskog ulja’ a koja supstanca se sukladno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga BiH nalazi na listi tvari i biljki pod strogim nadzorom”, saopćeno je iz FUP-a.

Uhapšene osobe su privedene u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku, biti predate uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu ZDK.

“Policijski službenici FUP-a su tokom mjeseca jula 2018. godine provodeći OTA Duga, lišili slobode tri osobe na području KS gdje su pretresima objekata koje su isti koristili pronađene materije koje su korištene za proizvodnju opojne droge amfetamin i metamfetamin te tom prilikom zaplijenjeno više od 5.000 komada tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu metamfetamin tzv. ekstazi, cca. 1 kg materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin te druge materije koje se koriste u ilegalnoj proizvodnji opojne droge”, saopćeno je iz FUP-a.