U Visokom trenutno borave volonteri devete smjene

Arheološka i turistička sezona u Bosanskoj dolini piramida polako ulazi u onaj drugi, završni dio, a i „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ ulaze u završnu fazu za ovu sezonu. U Visokom trenutno borave volonteri devete, pretposljednje smjene, a iako je već jesenji period i završnica sezone, na radovima u tunelima „Ravne 3“ prisutno je više od dvadeset volontera, koji rade pod nadzorom stručnog tima Fondacije.

– Trenutno su s nama volonteri devete smjene,  a tu je više od 20 ljudi iz Švedske, Njemačke, Škotske, Francuske, Italije i SAD-a, a posebno značajno je pomenuti kako je ovo iznenađujuće veliki broj ljudi, s obzirom da smo već ušli u jesen i u onaj završni dio sezone, a i vrijeme je mnogo lošije nego prethodnih mjesec. Što se tiče samih radova, bazirani smo isključivo na tunele „Ravne 3“ gdje volonteri rade u dvije grupe, jedna radi na izbacivanju šljunkovitog materijala, dok je druga grupa zadužena za pomoć pri arheološkim radovima. I posljednja, deseta smjena, bit će angažirana na tunelima „Ravne 3“. – kazala nam je Amna Agić, arheolog Fondacije.

Deveta smjena u Visokom će boraviti do početka mjeseca oktobra, kada stiže i posljednja ovogodišnja smjena Ekspedicije, koja ove godine završava 20.oktobra. I nakon završetka volonterskog dijela, bit će nastavljeni radovi, kako na tunelima „Ravne 3“, tako i na ostalim lokacijama.

– Naravno, istraživanja kao i radovi traju tokom cijele godine, pa će tako biti i ove sezone i ove jeseni i zime. Nakon odlaska volontera mi nastavljamo s radovima u koje će biti uključeni naši uposlenici, a pred nama je i dalje mnogo posla, pored ovog posla na terenu, tokom zime nas očekuje i dokumentovanje i inventarisanje predmeta i svega onoga što smo pronašli, a nadamo se, zahvaljujući brojnim otkrićima koja imamo svakodnevno, da ćemo za javnost upriličiti i još jednu prezentaciju ili izložbu predmeta i artefakata koje smo pronašli na lokalitetu tunela „Ravne 3“. – pojasnila nam je Agić.

http://piramidasunca.ba