U Visokom proslavljen sv. Bonaventura, patron samostana i župe

Bratstvo franjevačkog samostana u Visokom na čelu s gvardijanom fra Franjom Radmanom proslavilo je u nedjelju, 15. srpnja, svoga zaštitnika, sv. Bonaventuru. Ovaj je svetac, biskup i crkveni naučitelj, rođen u Bagnoregiu u Etruriji oko 1218. godine. Filozofiju i teologiju završio je u Parizu. Postao je franjevac te 17 godina obnašao službu generalnog ministra Reda. Umro je u Lyonu. Napisao je mnoga teološka i filozofska djela. (usp. Franjevački Časoslov).

Sveti Bonaventura zaštitnik je samostana, ali i visočke župne zajednice okupljene na misnom slavlju u 11 sati u samostanskoj i župnoj crkvi. Euharistiju, uz koncelebraciju braće svećenika iz Visokog, Fojnice i Sarajeva, predvodio je fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene. On je u svojoj propovijedi ukratko progovorio o biografiji sv. Bonaventure. Usporedio ga je sa sv. Franjom naglasivši kako je sv. Bonaventura puno pridonio ustrojstvu Franjevačkog reda. Duboku vjeru i predanje ove dvojice svetaca fra Jozo je predočio okupljenima kao izazov današnjeg vremena kada smo kao vjernici pozvani biti „sol zemlje i svjetlo svijeta“ (Mt 5, 13-14).

Pojedini biografski podatci ponovljeni su i kroz molitvu vjernika u kojoj je zagovoru sv. Bonaventure preporučen Franejvački red, posebno braća Bosne Srebrene, da bogata tradicija te Provincije i duboka vjera obitelji iz kojih su braća potekla bude nadahnuće za ustrajno življenje sadašnjosti i neustrašiv hod u budućnosti. Mnogi su svoje prve redovničke dane proveli upravo u visočkom bratstvu. Okupljeni vjernici molili su stoga neka ne presuši izvor redovničkih i svećeničkih zvanja za našu ponosnu Bosnu te da danas kada se ta zajednica suočava s novim izazovima ne zaboravi svoju desetljenu odgojno-obrazovnu djelatnost, prepoznatu u Visokom i našoj domovini Bosni i Hercegovini.

Na kraju misnog slavlja svima je još jednom zahvalio gvardijan i župnik fra Franjo Radman. Pozvao je braću svećenike, časne sestre i sve okupljene vjernike u veliku đačku blagovaonicu na ručak i nastavak zajedničkog druženja.

fkgnovinar