U Visokom održan Susret mlađe braće naše Provincije

fraljevackaU Franjevačkom konviktu u Visokom održan je 13. i 14. veljače već tradicionalni Susret mlađe braće naše Provincije, koji imaju manje od deset godina svečane zavjete. Koordinator susreta bio je fra Pero Vrebac, a na susretu je sudjelovao i mnp. o. provincijal fra Lovro Gavran.
Ovi susreti organiziraju se dva puta godišnje, obično početkom godine i u jesen, Na susretu je sudjelovalo 16 braće. Susret se sastojao od molitvenih točaka, dvaju predavanja i rada u skupinama, te zajedničkom rekereacijom nakon večere. Prvi dan susreta, predavanje je održao mr. fra Danijel Nikolić, drugi meštar franjevačkih bogoslova u Sarajevu, na temu “Radujte se“ – Okružnica Kongregacije za ustanove posvećenog života. Drugi dan predavanje je izlagao dr. fra Danimir Pezer, prvi meštar franjevačkih bogoslova u Sarajevu, na temu „Istražujte“ – Okružnica Kongregacije za ustanove posvećenog života.
Oba predavača su uz gore navedene tekstove u svojim izlaganjima citirali i različite tekstove pape Franje koje je uputio redovnicima i redovnicama u svojim nedavnim govorima. Osobit naglasak je stavljen na Papin pozov redovnicima „da budu u stalnom nemiru traženja – kao što je to bilo kod sv. Augustina: to je jedan nemir srca koji ga dovodi do osobnog susreta s Kristom, koji ga dovodi do toga da shvati da je onaj daleki Bog kojeg je tražio zapravo Bog koji nam je bliži no što smo mi samima sebi“.
Kroz rad u skupinama braća su imala mogućnost razmišljati i razgovarati o tekstovima pape Franje o radosti poziva, bratstvu i apostolatu i već spomenutom nemiru traženja. Mladi fratri su, služeći se papinim riječima, analizirali svoj osobni poziv, svoj apostolat, osobito župni pastoral u kojem ih je većina angažirana, te kako navijestiti Evanđelje današnjem svijetu. Sljedeći susret mlade braće predviđen je za jesen 2015. godine.

FIA