U Visokom obilježen Međunarodni dan osoba sa Downovim sindromom

Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom, kao poslovna jedinica JU “Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK” u saradnji sa Gradskom kafanom Visoko obilježio je 21.03 – Međunarodni dan osoba sa Downovim sindromom.

(Visoko.co.ba)

Jutros od 11:00 sati građani Visokog mogli su se družiti sa Samirom i Berinom, koji su bili domaćini i konobari Gradske kafane. Šarene čarape, djeca, osmjesi i cilj – buđenje svijesti i razumijevanje, te podrška osobama koje imaju Downov sindrom obilježila je sunčani utorak u Gradskoj kafani, koji su između ostalih posjetili i učenici i profesori Gimnazije “Visoko”.

“Želimo poslati poruku da i osobe sa Downovim sindromom imaju dosta veliki potencijal koji možemo da iskoristimo, te da imaju prava kao i ostali ljudi. Moramo pohvaliti društvenu zajednicu koja iz godine u godinu pokazuje sve veću osviještenosot prema osobama koje imaju Downov sindrom, a ovakvim aktivnostima radimo na tome da se ta svijest još više razvija”, kazala je Šemsa Gačić, rukovodilac Centra.

A medijima su se predstavili Samir i Berina koji su sretni što su mogli ugostiti građane i podijeliti s njima lijepe riječi i osmijehe.

“Mi smo dugogodišnji prijatelji Centara za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom, preko MK Karo radili smo i niz akcija kojima želimo pomoći rad Centra i Udruženja. Zadovoljstvo nam je surađivati s njima i realizovati akcije i ideje koje imaju. Bitno nam je pokazati da su osobe sa posebnim potrebama ravnopravni članovi društva i želimo pokazati da i oni mogu raditi neki posao, za koji mnogi misle da oni to ne mogu”, kazao je medijima Edin Bukva, vlasnik Gradske kafane.

Simbol Međunarodnog dana Downovog sindroma su šarene čarape, jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti, a nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Međunarodni dan Down sindroma (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta će se pridružiti ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.