U Visokom obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

FOTO: U Visokom obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

 

Program obilježavanja jednog od najznačajnjih datuma u historiji naše domovine, 15. aprila – Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, započeo je polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomen kosturnici borcima NOAR-a, Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, a nešto kasnije i na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Centralni program upriličen je na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima, gdje su se okupili predstavnici Općine Visoko, predvođeni načelnicom mr. sci. Amrom Babić i predsjedavajućim Općinskog vijeća prof. Bajrom Fejzićem, zatim predstavnici Koordinacionog odbora boračkih udruženja, te veliki broj naših sugrađana, koji su dostojanstveno odali počast istinskim herojima koji su Bosnu i Hercegovinu sačuvali kada je bilo najpotrebnije i odbranili je od agresije.

Predsjedavajući Općinskog vijeća, prof. Bajro Fejzić u svom obraćanju je istakao važnost obilježavanja Dana Armije kao legitimne vojske međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine.

Naglasio je činjenicu da je Armija RBiH bila odbrambeno-oslobodilačka i multinacionalna vojska sastavljena od svih naroda koji u Bosni i Hercegovini vijekovima žive i da je nastala kao potreba da se zaštite državnost i integritet slobodne, nezavisne i međunarodno priznate države, koja je bila napadnuta.

Napomenuo je kako je naša svakodnevna obaveza da od zaborava sačuvamo istinske heroje, šehide i poginule borce i njihove porodice, jer je to najbolji način da se brinemo o svojoj domovini i viševjekovnim tekovinama antifašizma i da se borimo protiv svakog oblika zla.

Program je uveličao i bivši general Armije RBiH i Vojske FBiH, Vahid Karavelić, koji je evocirao ratne uspomene i prisutne podsjetio na ključnu historijsku ulogu Armije BiH prilikom odbrane od agresije tokom prve polovine 90 – tih godina prošlog vijeka, uz napomenu da se svakodnevno moramo boriti protiv svih oblika fašizma i podučavati mlade generacije o viševjekovnoj, multikulturalnoj historiji naše domovine i njenih naroda.

Istakao je ogromnu ulogu i nemjerljiv doprinos boraca sa područja visočke općine prilikom sveukupne odbrane od agresije, posebno prilikom akcija deblokade Sarajeva.

Osvrnuo se i na aktuelna dešavanja na domaćoj i svjetskoj političkoj sceni, uz univerzalnu poruku da se energično moramo boriti protiv svih ratova i vidova agresije i da mir mora da bude naša budućnost i trajna kategorija.

Promovisani su i najuspješniji literarni radovi u konkurenciji učenika osnovnih i srednjih škola na temu: „I ja volim Armiju RBiH“.

Najuspješniji literarni radovi u konkurenciji učenika osnovnih škola su:

I nagrada – Lamija Mostić – VII razred OŠ „Kulin Ban“

II nagrada – Dženan Lepić – IX razred OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“

III nagrada – Azra Trako – IX razred OŠ „Musa Ćazim Ćatić“

Najuspješniji literarni radovi u konkurenciji učenika srednjih škola su:

I nagrada – Kanita Čakalović – IV razred Gimnazija „Visoko“

II nagrada – Imea Hodžić – II razred Franjevačka klasična gimnazija

III nagrada – Lejla Vranac – I razred Gimnazija „Visoko“

Tokom agresije na BiH, 314 boraca sa područja visočke općine je dalo svoj život za našu slobodu, njih 600 su postali invalidi, dok je poginulo nekoliko stotina civila.

Armija RBiH je bila zvanična oružana naše domovine za vrijeme agresije. Zvanično je osnovana 15. aprila 1992. godine, što se slavi kao Dan armije.

Program obliježavanja Dana Armije RBiH nastavlja se u srijedu, 18. aprila, projekcijom dokumentarnog filma Saveza logoraša BiH „Djeca iza žice“ u režiji Avde Huseinovića.

Projekcija će se održati u KC Altindag-Visoko sa početkom u 19 sati.

Press Općine Visoko