U Visokom obilježen 21. maj – Međunarodni dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj

U povodu 21. Maja – Međunarodnog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, Zavičajni muzej u saradnji sa Gradom Visoko, a pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u BiH obilježio je ovaj datum u našem gradu s ciljem produbljivanja razumijevanja i podizanja svijesti o važnom odnosu kultura i razvoja.

Zajedno sa predstavnicima Koalicije za borbu protiv mržnje iz Sarajeva, Zenice, Viteza, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Zavidovića, Jajca i nevladinih organizacija sa područja Visokog, upriličen je obilazak vjerskih i historijskih znamenitosti, obilazak i posjeta stolnom mjestu bosanskog kralja u Milima, a tokom dana otvorena je i izložba „Bogatstvo različitosti – sve boje tradicije“.

Izložba je rezultat saradnje Zavičajnog muzeja Visoko sa KUD-om Baščaršija. Tokom dana posjetiocima je ponuđena izložba etnološkog karaktera u kojoj je predstavljena narodna nošnja, kostimi i nakit iz fundusa KUD-a Baščaršija.

Program obilježavanja Međunarodnog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj u Visokom okončan je panel diskusijom u Kulturnom centru Altindag na temu „Kulturna raznolikost u funkciji društveno-ekonomskog razvoja“.

Gost predavač panel diskusije bio je prof dr. Sanjin Kodrić.

Poruku koju šalju učesnici ove diskusije je, između ostalog, da „Kulturna raznolikost u funkciji društveno-ekonomskog razvoja“ ima cilj da bude prostor obogaćen dijalogom o kulturnoj raznolikosti Visokog i Bosne i Hercegovine, prostor u kojem će se njegovati kultura i tradicija u misiji razvoja naše zajednice.

Pokrovitelji i organizatori današnje manifestacije zahvaljuju se svima koji su posvetili  vrijeme i pažnju ovom datumu i iskoristili ga za dijalog i druženje.

Obilježavanje Međunarodnog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj bitan je faktor u jačanju svijesti o toleranciji i međusobnom razumijevanju. Visoko je danas promovisalo pozitivne vrijednosti uključuju i kulturno-historijske, nezaobilazne vrijednosti kraljevskog grada.

Prema Univerzalnoj deklaraciji UNESCO-a o kulturnoj raznolikosti poštivanje raznolikosti kultura, tolerancija, dijalog i suradnja u duhu međusobnog povjerenja i razumijevanja, najbolja su garancija međunarodnog mira i sigurnosti.

Još jedna poruka koja je danas poslana iz Visokog je : „Poštujmo tuđe kulture, ne zaboravljajmo svoje!“

Press Grada Visoko