Lokalne TemeU Visokom najmanje malinara u posljednjih pet godina: Pad cijene maline utječe...

U Visokom najmanje malinara u posljednjih pet godina: Pad cijene maline utječe na broj proizvođača

Na teritoriji grada Visoko, voćarske kulture su značajan dio poljoprivredne proizvodnje. Prema dostupnim podacima, najzastupljenije voćarske kulture su jagodičasto, bobičasto, jezgrasto, koštičavo i jabučasto voće. Ova raznolikost voćnih vrsta pruža poljoprivrednicima mogućnost da diversificiraju svoju proizvodnju i zadovolje potražnju tržišta.

Jagodičasto voće, koje uključuje jagode, kupine i maline, ima dugogodišnju tradiciju na ovom području. Međutim, primjećuje se trend pada broja novih proizvođača i zasada maline, što je uzrokovano ponovnim smanjenjem cijene na tržištu. Prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, trenutno je registrovano oko 300 proizvođača malina na području grada Visoko. Broj proizvođača maline varirao je tijekom proteklih godina, s najvećim brojem u 2017. godini (620 malinara). Međutim, taj broj je kontinuirano opadao, a u 2022. godini broj registrovanih malinara iznosio je 285.

S druge strane, uzgoj jagoda bilježi porast u proširenju površina pod zasadima. Jagode se uzgajaju i u zatvorenim prostorima i na otvorenom plantažnom sistemu. Na području Donjeg i Gornjeg Moštra, jagode se uzgajaju sezonski u plastenicima, dok su plantaže jagoda, površine od 1 do 5 dunuma, prisutne na području Topuzovog Polja i Srhinja. Prema internim evidencijama i izvještajima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, na području grada Visoko evidentirano je oko 50 dunuma pod zasadima jagoda. U 2022. godini, 22 fizičke osobe i 4 poljoprivredna obrta prijavila su površine pod zasadima jagoda na svom imanju prilikom ažuriranja podataka. Plasman jagoda na tržište uglavnom se odvija direktnom prodajom, budući da trenutno nema registrovanog otkupljivača u kooperantskom sistemu.

Naim K. / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE