Lokalne TemeU Visokom i dalje kvalitet zraka ozbiljno narušen i nezdrav za stanovništvo

U Visokom i dalje kvalitet zraka ozbiljno narušen i nezdrav za stanovništvo

I dalje je kvalitet zraka ozbiljno narušen i nezdrav na velikom broju mjernih mjesta, osobito u centralnim i sjevernim krajevima zemlje.

Osim na nekoliko najzagađenijih mjesta prisutan je dnevni ritam, te se tokom sunčanih sati pojavljuju periodi sa nešto umjerenijim zagađenjem.

Najzagađeniji i najnezdraviji zrak je bio u Kaknju, Visokom, Zenici, Maglaju i Tuzli, gdje su bile istovremeno visoke i koncentracije lebdećih čestica i sumpordioskida.

Vjerovatno u ovu grupu spada i Živinice, no nedostaju mjerenja pojedinih materija.

U Visokom su ove sedmice zabilježene više puta vrlo visoke, nezdrave koncentracije lebdećih čestica, ali bez zadržavanja visokih koncentracija sumpordioksida.

I jutros je stanje slično jučerašnjem, iako su koncentracije ipak nešto niže, a stabilni meteorološki uslovi će potrajati i tokom vikenda i u skladu s tim možemo očekivati nezdrav zrak u središnjim i sjevernim dijelovima zemlje.

Nešto bolji uslovi ostaju u zapadnoj Bosni, u Hercegovini i planinskim područjima. Nešto niži intenzitet zagađenja je moguć od ponedjeljka.

N. K. / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE