U Visoko, po lekciju iz prodaje?

Halim Zukić je ipak uspio postići 2,8 puta veću prodajnu cijenu od nominalne vrijednosti dionica, što bi u slučaju Sarajevo osiguranja odgovaralo prodajnoj cijeni od recimo 28 KM!

Vlada FBiH prošle je sedmice donijela odluku o modelu privatizacije državnog kapitala u Sarajevo osiguranju. Prema toj odluci, državni kapital Sarajevo osiguranja, koji iznosi 45,49 posto od ukupno emitovanih dionica, prodavat će se metodom neposredne pogodbe. Kriteriji po kojima će biti vršeno bodovanje ponuda su cijena, poslovni potencijal ponuđača te prisutnost na tržištu osiguranja, strategija razvoja i tako dalje, a postupak prodaje, kako je saopšteno, provodit će Agencija za privatizaciju u FBiH. Nakon objavljivanja te odluke javnosti su se potom odmah obratili i nadležni iz Sarajevo osiguranja koji su posredstvom saopštenja kazali da se radi o odluci koja dolazi u najbolje vrijeme, jer, kako tvrde, dolazi u vrijeme uspješne akvizicije drugih subjekata u osiguranju, aludirajući najvjerovatnije na nedavnu prodaju VGT osiguranja Visoko austrijskom Grazer Wechselseitige Versicherung, odnosno Grawe osiguranju.

Međutim, nakon toga javnosti su se obratili i drugi sa znatno drugačijim reakcijama. Tako, naprimjer, iz SDP-a i SBB-a tvrde da je metoda neposredne pogodbe najnetransparentnija te su stoga pozvali Vladu da odustane, kako kažu, od nove pljačke. Potom se javnosti obratio i Sindikat uposlenika Sarajevo osiguranja sa veoma oštro intoniranim otvorenim pismom Vladi FBiH u kojem se, između ostalog, navodi da je poznato kako cijeli projekt prodaje, vrlo perfidno i uz razne izmišljotine, vodi premijer Fadil Novalić i to na način da izmišlja i plasira razne priče kako je Sarajevo osiguranje u problemima i s velikim dugovanjima, a sve u cilju unaprijed dogovorene prodaje. Prema informacijama kojima raspolažemo, navodi se u pismu, odluka o prodaji donesena je jer je premijer Novalić već dogovorio prodaju dionica kompaniji Prevent i to u bescjenje, po cijeni koja je višestruko manja od cijene samo jedne poslovne zgrade Sarajevo osiguranja u Sarajevu. Iz Sindikata su također prozvali i savjetnicu premijera Aidu Soko, za koju je, kako kažu, poznato da je i ranije radila za interese stranih i domaćih kvazibiznismena i učestvovala u uništavanju do tada respektabilnih firmi koje su prodate u bescjenje, pri čemu su radnici izgubili radna mjesta.

Svjedoci smo, navodi se dalje u pismu, da je nedavno prodato VGT osiguranje, pri čemu vrijednost premije ovog osiguravajućeg društva iznosi oko 24 miliona KM te da ova visočka kompanija ima znatno manje imovine nego što ima Sarajevo osiguranje. Dodaje se također i da Sarajevo osiguranje ima godišnju premiju od 55 miliona KM te da bi se prodajom u bescjenje neko mogao znatno “okoristiti” time. U pismu se na kraju zaključuje kako se uposlenici Sarajevo osiguranja jako plaše tajkuna koji će doći i izrabljivati radnike, baš kao što to upravo radi Prevent u Visokom, gdje je kupio KTK, u kojem su radnici izloženi konstantnom mobingu i rade za minimalne plate. Javnosti se potom obratio i sam premijer Fadil Novalić, koji je rekao kako mu jednostavno nisu jasne ovakve prozivke opozicije, sindikata i dijela koalicionih stranaka, pri čemu je istakao i to da Vlada zapravo nije povukla nikakav novi potez već je samo dala zeleno svjetlo za nastavak realizacije plana Agencije za privatizaciju FBiH. Novalić je posebno naglasio kako je Vladi prioritet privatizacije zadržavanje radnih mjesta te je rekao da je to i “meni i Vladi bitnije čak i od visine prihoda iz privatizacije”.

Dakle, opet se prilično zakuhalo oko prodaje državnog kapitala Sarajevo osiguranja. No, pogledajmo sada o čemu se tu zaista radi? Krenimo redom. Sarajevo osiguranje ima ukupno emitovane 4.634.633 dionice, nominalne vrijednosti 10 KM po dionici. Vlada FBiH kontroliše 45,49 posto, odnosno ukupno 2.108.469 dionica, dok su većina drugih preostalih velikih dioničara ZIF-ovi (zatvoreni investicioni fondovi). Drugi po veličini dioničar u Sarajevo osiguranju je trenutno ZIF BIG Sarajevo koji posjeduje čak 24,99 posto dionica. Prema podacima Agencije za osiguranje BiH, ukupna premija Sarajevo osiguranja u prošloj godini iznosila je 54,8 miliona KM, što je obezbijedilo Sarajevo osiguranju tržišni udjel u FBiH od 8,65 posto u ukupnoj premiji svih bh. društava, odnosno 12,28 posto u ukupnoj premiji društava iz entiteta. Dodajmo još svemu tome i da je Sarajevo osiguranje 2015. godinu završilo sa 450 hiljada KM neto dobiti te da su kapital i tehničke rezerve Sarajevo osiguranja – što je još važnije – na kraju godine iznosile 36,8 miliona KM.

Vlada FBiH je prije izvjesnog vremena ponudila na aukcijsku prodaju posredstvom berze sve svoje dionice u Sarajevo osiguranju i to po cijeni od 12,99 KM po dionici (ukupno 27,39 miliona KM), ali zainteresiranih nije bilo. Potom je Vlada ponovila aukciju i snizila cijenu na 10,39 KM (ukupno 21,9 miliona KM), ali ni tada nije bilo zainteresiranih. Prema izjavama premijera, u to vrijeme pristigle su zapravo samo dvije neobavezujuće ponude, ali su i ti investitori ubrzo odustali, pri čemu je jedan od njih ponudio maksimalno 15 miliona KM za Vladin paket dionica. Premijer sada tvrdi da Vladu pretjerano ne interesuju prihodi od prodaje, što znači da jedinična cijena po dionici možda može ići i daleko ispod 10,39 KM. Upućeniji pominju čak i knjigovodstvenu vrijednost imovine po dionici od 8 KM!

No, pogledajmo sada malo i podatke vezane za VGT osiguranje, koje je nedavno prodato. VGT osiguranje ima tržišni udjel od 4 posto. Kapital i tehničke rezerve VGT-a iznose 9,4 miliona KM, a neto dobit kompanije na kraju 2015. iznosila je “samo” 60 hiljada KM. U takvoj situaciji Halim Zukić i Remis d.o.o. iz Visokog – firma čiji je Zukić također većinski vlasnik – uspjeli su prodati 27.026 dionica VGT osiguranja za 17.827.971 KM, što znači da je postignuta jedinična prodajna cijena od 659,65 KM po dionici! Očigledno, i premijer i svi njegovi savjetnici te kompletna Vlada bi itekako puno mogli naučiti o prodaji od Halima Zukića, zar ne? Naravno, ne može se baš direktno porediti vrijednost dionica VGT-a i Sarajevo osiguranja, jer je nominalna vrijednost u prvom slučaju 230, a u drugom 10 KM. No, svejedno, Halim Zukić je ipak uspio postići 2,8 puta veću prodajnu cijenu od nominalne vrijednosti dionica, što bi u slučaju Sarajevo osiguranja odgovaralo prodajnoj cijeni od recimo 28 KM! No, sudeći prema posljednjim najavama premijera, prodajna bi cijena za Sarajevo osiguranje mogla ići i ispod 10 KM po dionici.

I šta na kraju reći? Premijer kaže da je za Vladu FBiH trenutno najvažnije zadržati radna mjesta. Međutim, ako je to tačno, onda u tom slučaju i premijer i Vlada imaju daleko bolje i efikasnije rješenje. Neka onda zaustave prodaju Sarajevo osiguranje te potom kao većinski dioničar zadrže sva postojeća radna mjesta. To je daleko efikasnije od prodaje dionica i kasnijeg natezanja s kupcem oko zadržavanja radnih mjesta. Istini za volju, kod neposredne pogodbe mogu se postaviti i određeni uslovi, poput zadržavanja radnih mjesta, koji se pretoče u obaveze u prodajnom ugovoru. Nažalost, na nizu konkretnih slučajeva do sada kod nas vidjeli smo da to jednostavno ne funkcionira najbolje. Osim toga, kod neposredne pogodbe u ovom slučaju izuzetno je važno i pitanje bodovanja – poput bodovanja poslovnog potencijala i strategije razvoja – što jednostavno s pravom ledi krv u žilama i uposlenicima i sindikalcima Sarajevo osiguranja te opoziciji i koalicionim partnerima. Tu se zaista stvara ogroman manevarski prostor za razne mahinacije i namještanje prodaje unaprijed odabranom ponuđaču, kao što to tvrde sindikalci, što znatno može sniziti prodajnu cijenu za kompaniju koja od 1947. godine ima veoma dobar i prepoznatljiv brend, više od 230 hiljada vjernih klijenata, desetine vrijednih nekretnina, veliko tržišno učešće te uvježbane, lojalne i sposobne uposlenike.

Piše: Eldar DIZDAREVIĆ

Oslobodjenje