NaslovnicaBiHPolitikaU utorak obja...

U utorak objava: Da li će Ustavni sud FBiH Zakon o radu staviti van snage?

Ustavni sud FBiH u utorak 23. februara objavit će odluku o sporu koji su 27. oktobra 2015. godine pokrenuli delegati Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Demokratske fronte i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pred ovim sudom u vezi sa procedurom usvajanja Zakona o radu. Spor je pokrenut od strane 17 delegata Doma naroda, saznaje bh. novinska agencija Patria.

Podsjećamo, ove tri stranke tada su saopćile da je prijedlog Zakona o radu u redovnoj proceduri razmatran i usvojen na sjednici Doma naroda održanoj 30. jula 2015. godine. Kršenjem Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH te Ustava FBiH od strane rukovodstva Doma, delegatima Doma naroda onemogućeno je pravo da ulažu amandmane na predloženi zakon, čime temeljna demokratska procedura usvajanja zakona zagarantirana Ustavom FBiH nije ispoštovana.

Predmetni spor tiče se odnosa unutar Doma naroda Parlamenta FBiH, te ugrožavanja osnovnih demokratskih prava delegata u tom Domu da, prilikom usvajanja jednog izuzetno bitnog zakona, ne mogu iskoristiti demokratsku proceduru i svoja prava pri njegovom usvajanju, zbog čega se ne može više govoriti o „demokratski usvojenom zakonu“.

Tada su stranke saopćile da vjeruju da će Ustavni sud FBiH, kao i u ranijim sličnim slučajevima, presuditi da se nikakvi akti usvojeni, uz kršenje Poslovnika o radu najviših zakonodavnih institucija te Ustava FBiH, ne mogu primjenjivati i moraju biti stavljeni van snage.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.