U Tuzli otvorena izložba slika akademskog slikara Mehmeda Klepe (FOTO)

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Glavna podružnica Tuzla zajedno sa Franjevačkim samostanom Tuzla, organizirali su izložbu slika akademskog slikara Mehmeda Klepe iz Visokog, koja je večeras otvorena u Galeriji “Kristian Kreković”.

Klepo je prezentirao 30 slika a kako je rekao u prigonom obraćanju, izložbu je osmislio kao opus njegovog četrdesetogodišnjeg umjetničkog rada.

-Ja sam prije dvije godine napunio 40 godina svoga umjetničkog rada. Tim povodom sam napravio jednu veliku izložbu u Skenderiji u Sarajevu. U Tuzlu dolazim s tom izložbom, doduše u nešto manjem obimu, ali su predstavljena djela iz svih faza moga umjetničkog rada. Sve ono što sam radio u prošlosti prikazano je ovdje u Tuzli – rekao je umjetnik Mehmed Klepo.

Uime organizatora, posjetitelje su pozdravili predsjednik HKD “Napreda” – Podružnica Tuzla, Ivica Kovačević, te vikar Franjevačkog samostana u Tuzli, fra Franjo Baraban.

Izložbu je besjedom otvorila rektorica Univerziteta u Tuzli, Nermina Hadžigrahić.

Mehmed Klepo, akademski slikar, rođen je 1951. godine u Foči. Od 1964. godine živi u Visokom. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu 1976. godine.
Od 1980. do 2001. godine radi kao kustos Umjetničke zbirke u Muzeju grada Sarajeva, a od 2001. godine je profesionalni umjetnik.

Izlagao je u velikom broju gradova u BiH i inozemstvu. Kao jedan od predstavnika bosanskohercegovačkog slikarstva uvršten je u ediciju Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Umjetnost Bosne i Hercegovine 1974.-1984., u monografiju Nikole Kovača Slikarstvo Bosne i Hercegovine 1945.-1990., u knjigu o likovnim ujetnostima Labirinti slike Vefika Hadžismajlovića, te poslijeratnu postavku Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine (do 2001. g.).

TEKST:TUZLALIVE.BA

FOTO: BLICKO