U svijetu iskorišteno više od 500 miliona doza vakcina protiv koronavirusa

Više od 500 miliona doza vakcina protiv koronavirusa iskorišteno je u svijetu čime se nudi nada u borbi protiv trećeg vala zaraze. Ipak, napetosti rastu zbog neravnomjerne raspodjele.

Naime, vakcinacija se ove sedmice ubrzala i 500 miliona vakcina upotrijebljeno je u najmanje 164 države i teritorija, piše agencija AFP na osnovu podataka iz svojih evidencija.

Zbog neravnopravnosti u pristupu vakcinama Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je izvijestila da joj je odmah potrebno 10 miliona doza kako bi priskočila u pomoć zemljama koje ih nemaju, njih 20, te je pozvala međunarodnu zajednicu na donacije.

Svjetski prvaci u vakcinaciji su Izrael, Velika Britanija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a na drugoj strani se nalaze brojne siromašne zemlje koje su tek stidljivo počele vakcinisati zahvaljujući mehanizmu COVAX, koji su pokrenuli WHO i Globalni savez za vakcine i imunizaciju (GAVI).

Uprkos brojnim naporima da se ubrza vakcinacija, pandemija i dalje eskalira u Evropi i Latinskoj Americi gdje je najveće žarište u Brazilu i Meksiku.

Također je naglašeno da je i uvođenje vakcina poprilično nejednako pa tako SAD u tome prednjači, dok siromašnije nacije zaostaju uveliko za bogatijim.

S druge strane, zemlje Evropske unije se i dalje bore da se opskrbe dovoljnim količinama vakcina.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je u četvrtak britansko-švedsku farmaceutsku kompaniju da najprije ispuni ugovornu obavezu prema EU-u prije nego što počne izvoziti. AstraZeneca je isporučila EU samo 30 miliona od 120 miliona obećanih doza u prvom tromjesečju.

I Francuska je također osudila neravnopravne podjele, pa je tako optužila Rusiju i Kinu da se koriste vakcinama kao sredstvom propagande.

Evropska agencija za lijekove (EMA) u petak je dala zeleno svjetlo jednoj fabrici za proizvodnju lijekova AstraZenece u Nizozemskoj.

Dok traju podjele vakcina, pandemija uzima maha u svijetu pa je tako od posljedica zaraze preminulo nešto više od 2,75 miliona ljudi, a zaraženo preko 126 miliona.

U Americi koja je najteže pogođena sa 548.052 umrlih, predsjednik Joe Biden u četvrtak je najavio novi cilj, da u svojih prvih 100 dana mandata u zemlji bude iskorišteno 200 miliona doza vakcina, dvostruko više od prvoog obećanja.

Druga država najteže pogođena koronavirusom, Brazil, potvrdila je novi crni rekord, 3.650 umrlih od koronavirusa u 24 sata.