NaslovnicaSvijetU Švedskoj re...

U Švedskoj rekordan broj pucnjava sa smrtnim ishodom

U Švedskoj je ove godine ubijeno rekordnih 48 ljudi, javili su u petak švedski mediji.

Najnoviji incident s pucnjavom dogodio se u četvrtak uveče u Kristianstadu kada je muškarac ubijen, saopćila je policija.

“Nažalost, ne možemo reći više od toga da je on u 20-im godinama i da trenutno nemamo osumnjičenih”, rekao je Mikael Lind, službenik na dužnosti u stokholmskoj regiji Jug, za dnevnik “Smalandsposten”.

To znači da je Švedska već dosegla novi rekord u broju pucnjava sa smrtnim ishodom i očekuje se da će taj broj biti mnogo veći prije kraja godine.

Lind je naveo da je došlo do porasta pucnjave, ali nije mogao dati tačnu cifru o kolikom povećanju je riječ.

“Ali u našoj regiji (Stokholm) je definitivno povećan”, rekao je Lind.

Vjeruje se da se većina pucnjava dogodila u regiji Stockholm, što ima veliki utjecaj na resurse policije.

Prema policijskoj statistici, najveći broj pucnjava je ranije bio 2020. godine kada je ubijeno ukupno 47 osoba, a godinu nakon toga ubijeno je 45 osoba.

Posljednjih godina eskalirale su pucnjave između bandi, a vlasti se bore da obuzdaju nasilje nalik ratu.

Prema izvještaju koje je prošle godine objavilo Nacionalno vijeće za prevenciju kriminala, Švedska je na vrhu evropske rang liste kada su u pitanju pucnjave sa smrtnim ishodom.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.