SvijetU šumskim požarima u Čileu poginulo 112 ljudi

U šumskim požarima u Čileu poginulo 112 ljudi

Najmanje 112 ljudi je poginulo u šumskim požarima koji su opustošili region Valparaizo u centralnom Čileu, najnoviji je bilans žrtava, saopštile su tamošnje vlasti.

Strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude veći, dok su vatrogasci jutros nastavili da gase 40 aktivnih požara. Oko 1.400 vatrogasaca i 1.300 vojnika i dobrovoljaca je angažovano četrtvog dana zaredom u gašenju šumskih požara koji su zahvatili centralni i južni dio Čilea.

Predsjednik Gabriel Borić koji je u nedjelju obišao pogođena područja, rekao je da je to jedna od najvećih tragedija od 2010. godine kada je zemlju pogodio zemljotres u kojem je stradalo više od 500 ljudi.

Između 3.000 i 6.000 kuća je oštećeno ili uništeno u požarima. Uništeno je oko 43.000 hektara šuma. Požar je zahvatio i popularno ljetovalište Viña del Mar, gdje je špic ljetnje sezone i gdje je zabilježena izuzetno visoka temperatura.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE