U subotu obillježavanje Europske noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja u Visokom

Ovim povodom biti će upriličene razne aktivnosti, za sve one koje interesuje historija BiH

839

Povodom obilježavanja Europske noći muzeja, 16. maja 2015. godine i Međunarodnog dana muzeja, 18. maja 2015. godine, Zavičajni muzej – Visoko, u saradnji sa arheološkim udruženjem „Panteon“ iz Sarajeva, organizuje niz aktivnosti.

Ovogodišnji program Noći muzeja započinje izložbom simboličnog naziva „REQUIEM“, koja je osmišljena s ciljem poentiranja kritičnog stanja u kojem se nalazi bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe, koje propada zbog neadekvatne zaštićenosti od strane institucija države, kao i nesavjesnog odnosa građana prema vlastitoj prošlosti, tradiciji i kulturi. Upozoravajuće stanje naslijeđa prezentiraće se putem fotografija i umjetničkih slika, koje će mladi umjetnici na svoj način predstaviti javnosti.

Povodom Dana muzeja bit će organizovane radionice za učenike osnovnih i srednjih škola iz Visokog.

Radionica pod nazivom „Zaviri u prošlost“ namijenjena je osnovcima, koji će se okušati u arheološkom istraživanju na terenu i restauratorsko-konzervatorskim tehnikama. Djeci će između ostalog biti omogućeno da se u sklopu radionice slikaju kao kralj i kraljica, da se ispišu njihova imena srednjovjekovnim krasnopisom, sa pečatom ljiljana.

Radionica pod nazivom „Oživi svoju prošlost“ namijenjena je učenicima srednjih škola, koji će se okušati u ulozi etnologa, donoseći sa sobom razne priče i predanja iz kraja. Glavni segment radionice su stari predmeti koji više nisu u aktivnoj upotrebi, a koje će prezentovati učesnici ove radionice i od kojih će se napraviti jedna manja izložba.

Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže manifestaciji.

Komentari

komentara