NaslovnicaLokalne TemeU srijedu otv...

U srijedu otvorenje izložbe “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti”

U visočkom Kulturnom centru Altindag će u srijedu, 26. oktobra sa početkom u 18 sati biti otvorena izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti”. Izložbu organizuju BZK Preporod, Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu i Centar za kulturu, sport i informacije Visoko, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Visokog Mirze Ganića.

Autori izložbe su dr. Erma Ramić-Kadić, naučna saradnica Instituta za jezik, dr. Alen Kalajdžija, naučni savjetnik Instituta za jezik te prof. dr. Sanjin Kordić, predsjednik BZK “Preporod” i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Izložba “Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti” dokumentarna je izložba o istoriji pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Izložba pokazuje duboku ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih vijekova.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.