U slučaju Edina Muzaferije počinjeno krivično djelo?

Agencija za zaštitu ličnih podataka dala mišljenje da je u slučaju Edina Muzaferije počinjeno krivično djelo, predmet upućen Tužilaštvu ZDK

Tačno prije godinu dana Edin Muzaferija je prijavio u PS Visoko kako mu je nezakonito i protiv njegove volje ukraden zdravstveni karton iz Doma zdravlja Visoko te podaci iz istog zloupotrebljeni i javno objevljeni sa ciljem pokušaja njegove diskreditacije. Tada je 01.09.2018.godine za naš portal Muzaferija izjavio:

Poslije razgovora u klubu odmah sam otišao kod direktora JU “Dom zdravlja” Visoko da vidim ko je taj ko ima moć da provjerava privatne zdravstvene kartone građana Visokog. Direktora nije bilo na poslu, ostavio sam svoj broj i zamolio da mi se javi. Odmah nakon toga sam otišao u PS Visoko da prijavim kompletan slučaj. Pri ulasku u policijsku stanicu dobio sam poziv od direktora Doma zdravlja koji je pitao: “može li to da se malo slegne jer je sutra Dan općine pa da u četvrtak porazgovaramo”. Odgovorio sam da upravo ulazim u PS Visoko i da može porazgovarati s njima nakon što dam izjavu. Sve ovo što govorim vama rekao sam i u svojoj izjavi u PS Visoko. Naveo sam na koga sumnjam i rekao imena i onih koji su mi prijetili te onih koji imaju pristup privatnim dokumentima građana Visokog u JU “Dom zdravlja”. Najavio sam se i u Federalni MUP, Tužilaštvo ZDK i SIPU gdje idem u ponedjeljak. Naravno da sam prije svega angažovao i advokata po čijim uputama sve radim kako se ovaj gnusan čin ne bi sveo kao i sve u Visokom na nekakve privatne obračune i zbog čega institucije onda ne reaguju. Ovo što je meni urađeno je krivično djelo i neko mora za to da odgovara i to nema veze sa mojim trenerskim poslom koji ću nastaviti da radim sa svim trenerskim licencama koje posjedujem. Smatram da mi je porodica ugrožena jer, podsjećam, već ranije sam fizički napadnut ispred svojih kućnih vrata na Stanici, a ovo je samo nastavak te priče drugim metodama. Ako se ovo dešava meni koji sam 80% ratni vojni invalid koji je ranjen u borbi za Visoko ima li onda potrebe pretpostaviti na šta su sve spremni pojedinci u Visokom koji zloupotrebljavaju vlast i političku moć”.

Godinu dana nakon ovog događaja stiglo je i zvanično mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka gdje se sasvim jasno vidi da jeu slučaju Muzaferija počinjeno krivično djelo, a predmet upućen ka Tužilaštvu nakon čega će neko i odgovarati za počinjeni prekršaj.

Podsjećamo Edin Muzaferije, 80% ratni vojni invalid već duže vrijeme u Visokom se bori sa vjetrenjačama obzirom na uvezanost onih koje ne zanima pravo i pravda i da smo pred zakonom svi jednaki. Naime, u brojnim saopštenjima za javnost, javnim istupima (FTV – Mreža), kao i na društvenoj mreži facebook, Edin Muzaferija je ukazivao na protivzakonite radnje koje se čine prema njemu. U nekoliko navrata je isticao da je iz njegovog medicinskog kartona, a koji je deponovan u JU Dom zdravlja Visoko, otuđena medicinska dokumentacija te kao takva iskorištena kao jedan od glavnih razloga za njegovu smjenu sa mjesta trenera u NK Bosna Visoko. Do sada niko nije odgovarao niti je proveden postupak utvrđivanja odgovornosti medicinskih radnika koji su dozvolili ili otuđili medicinsku dokumentaciju te istu učinili dostupnom za pojedince koji su je zloupotrijebili i iskoristili protiv Edina Muzaferije. Muzaferija je, poštujući zakonsku proceduru, prijavio slučaj nadležnoj PU Visoko koja je nakon zaprimljene prijave pogrešno sačinila Izvještaj, (namjerno ili ne nije nam poznato). Nakon izuzimanja Izvještaja, Edin Muzaferija upućuje zahtjev za ispravku i sačinjavanje Izvještaja onako kako je i sam dao izjavu, a ne prema volji i želji pojedinih policijskih službenika. Nakon toga, Edin Muzaferija potrebnu dokumentaciju i dokaze dostavlja kantonalnom tužilastvu Zenica i Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH te Ombudsmenu za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Dokaz da je Edin Muzaferija bio upravu, te da je s razlogom poslao nekoliko dopisa, urgencija i zahtjeva na adresu PU Visoko jeste Obavještenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u kojem se navodi da “Analizom navoda iz podneska Agencija je mišljenja da isti upućuju na nedozvoljeno korištenje ličnih podataka i postojanje krivičnih djela kažnjivih po Krivičnom zakonu FBiH”.

Na kraju, s razlogom se postavlja pitanje ko je odgovoran za izuzimanje dokumentacije iz medicinskog kartona Edina Muzaferije, ko je istu zloupotrijebio i učinio dostupnom za javnost.

visoko.co.ba