ZDKSaopćenjaU sklopu pojačanih aktivnosti policijski službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona...

U sklopu pojačanih aktivnosti policijski službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona oduzeli opojnu drogu i dva vozila

Nakon izvršenih analiza i procjena koje su naložene od Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, tokom proteklih dana na području svih policijskih stanica od strane policijskih timova provedene su pojačane aktivnosti u cilju unapređenja stanja sigurnosti u svim segmentima, što je rezultiralo postizanjem određenih rezultata, među kojim i sljedeće;

Dana 27.03.2024. godine, u 11,40 sati, u ulici Patriotske lige, Grad Zavidovići, izvršena je kontrola putničkog motornog vozila, marke “Audi”, kojim je upravljao vozač A.V. iz Zavidovića. Prilikom kontrole i uvidom u raspoloživim bazama utvrđeno je da isti upravlja vozilomprije sticanja prava na upravljanje vozilom “B” kategorije, da je navedeno vozilo neregistrovano i da registarske tablice ne pripadaju istom. Provjerom u registru novčanih kazni utvrđeno je da navedeni vozač ima evidentiran iznos od 5929,20 konvertibilnih maraka neplaćenih kazni.

Odmah nakon toga u ulici Abdul Vehaba Ilhamije, Grad Zavidovići, policijski službenici Policijske staniceZavidovići su po naredbi Općinskog suda u Zavidovićimaizvršili pretres stana i prostorija koje koristi A.V., rođen 1999. godine iz Zavidovića. Tom prilikom, su pronađena dva upakovana sadržaja biljne materije, težine 176,85grama, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu, jedan upakovan sadržaj praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu spid, težine 0,35 grama, jedna digitalna vaga za precizno vaganje, jednadrobilica, novac u iznosu 410 KM, kao i jedna vazdušnapuška cal. 5 mm. Zbog osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” lice A.V. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje. Pronađeni predmeti su oduzeti, a daljnji rad na dokumentovanju pomenutog krivičnog djela nastavili su istražitelji Policijske stanice Zavidovići.

Dana 27.03.2024. godine, oko 07,30 sati, u mjestu Novi Šeher, općina Maglaj, od strane policijskih službenika Policijske stanice Maglaj zaustavljeno je i kontrolisano putničko motorno vozilo, marke “Mercedes”, kojim je upravljalo lice P.J., rođen 1973. godine iz Maglaja. Izvršenim provjerama u raspoloživim bazama utvrđeno je da je vozačka dozvola navedenog vozača deponovana, a izvršenim provjerama u registru novčanih kaznih isti ima evidentiran iznos od 3889,60 konvertibilnih maraka neplaćenih kazni.

Obzirom da navedeni vozači svojim ponašanjem, odnosno učestalim činjenjem prekršaja  predstavljaju opasnost po javnu bezbjednost i sigurnost građana, istim su u skladu sa članom 22. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona i članom 31. Zakona o prekršajima FBiH, sporna vozila privremeno oduzeta.

Nakon kompletiranja predmeta, od strane Policijskih stanica Zavidovići i Maglaj će Općinskom sudu u Zavidovićima biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv navedenih vozača uz prijedlog za izricanje zaštitne mjere oduzimanja predmetnih vozila, zbog počinjenih prekršaja i ugrožavanja javnog prometa.

Navedene aktivnosti su pokazatelj intenzivnijeg rada policijskih struktura u Zeničko-dobojskom kantonu i predstavljaju dio zavidnih rezultata ostvarenih u proteklom periodu na unapređenju svih segmenata sigurnosti, a naročito u oblasti sigurnosti saobraćaja.

Visoko.co.ba/Odsjek za odnose sa javnošću,

analitiku i planiranje


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE